Politică

George Tuță (PNL) anunță debutul proiectului acordării fiecărui român a unui cont bancar gratuit pentru servicii de bază

Deputatul liberal George Tuță a anunțat, în premieră, demararea procedurilor legislative pentru proiectul acordării fiecărui român a unui cont bancar pentru servicii de bază – pensie ori salariu, plăți electronice, economisire primară.

“Vom avea timp să analizăm pentru cei interesați toate detaliile acestui proiect, care vine din mecanismele europene, și are drept scop incluziunea financiară pentru toți cetățenii, ca parte a economiei digitale”, a spus el, la prima ediţie a “Forumului educaţiei financiare”, conform Financial Intelligence.

George Tuță a spus: “Nu este un secret, oamenii prețuiesc azi cash-ul. Aceleași comunități, care la 1900 nu ar fi renunțat în ruptul capului la polul de aur, au trecut prin educație la a acorda încredere unor bilete de bancă care până la urmă nu erau deloc la fel de tangibile precum o monedă de metal prețios.

Acum vorbim despre cum creștem încrederea în altceva nou, mă refer aici la banii electronici. Sunt convins că mecanismele mentale ale reticenței sunt asemănătoare cu cele care au însoțit intrarea largă a bancnotelor în circulație. Și mai știu că ce s-a făcut acum un secol poate fi repetat azi cu succes.

Când vorbim de încredere mă refer la toate planurile – sistem bancar, Banca Națională, stat, administrație publică, plus încrederea în cei care îi vor stimula pe români să cheltuie bani online sau să economisească altfel decât la saltea.

Însă degeaba făurim un plan digital și inovator de educație financiară dacă pierdem din vedere o realitate simplă: doar zece milioane dintre români au un cont bancar, doar una din cinci gospodării are asigurare și doar unul din 10 cetățeni ar putea acoperi mai mult de o lună de cheltuieli dacă și-ar pierde sursa centrală de venit.”

Citiți mai multe AICI

Articole recomandate
Politică

Alianța Universitară G6-UMF: Actualul proiect al Legii învățământului superior, capabil să rezolve numeroase probleme

Politică

George Tuță: România are datoria să îi păstreze acasă pe asistenţii medicali şi moaşe

Politică

Bode: România, scoasă de pe lista de supraveghere a Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane

Politică

Lucian Bode a discutat cu comisarul european Ylva Johansson despre aderarea României la Schengen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *