Politică

George Tuță, deputat PNL: Strategia de educație financiară este la fel de necesară ca strategia națională de dezvoltare a pieței de capital

Strategia de educație financiară este la fel de necesară ca strategia națională de dezvoltare a pieței de capital, consideră George Tuță, deputat PNL. Această declarație a fost făcută în cadrul Forumului Pieţei de Capital, organizat de Financial Intelligence, conform site-ului cu profil financiar.

 “Listarea Hidroelectrica a fost un efort comun, atât al instituțiilor statului, mediului privat, cât și al companiei, toți au lucrat în aceeași direcție și s-a dovedit un succes. 

M-am întrebat dacă, în lipsa unei crize energetice, succesul listării Hidroelectrica era la fel. Cred cu tărie că nu ar fi fost același succes, cred că această criză i-a făcut pe oameni să înțeleagă cât de important este sectorul energetic și pentru asta ei au fost dispuși să investească într-o companie care are profit.  E bine să avem prețuri mai mici la energie, dar investitorii care au cumpărat acțiuni Hidroelectrica se așteaptă la dividende mari, de aceea cele două lucruri sunt de multe ori în conflict.

Dar prețul la energie nu înseamnă doar dividende mari, înseamnă și o inflație și o viață mult mai grea pentru toți românii și nu ne dorim asta. Noi vrem prețuri competitive din ce în ce mai mici pentru ca mediul de afaceri și tot ceea ce ne înconjoară să devină cât mai confortabil și cât mai rezonabil.

Listarea Hidroelectrica mă duce cu gândul la nevoia noastră de educație financiară, pentru că cea mai importantă întrebare privind educația financiară este când ai nevoie de bani, înainte de a face o investiție. Dacă ai nevoie pe un termen mai lung, atunci piața de capital este un răspuns pentru a investi. În ce să investești este a doua cea mai mare întrebare și răspunsul, de cel mai multe ori, prin toate cărțile de specialitate și la toți profesioniștii în domeniu, este să investești în ceva ce înțelegi.

De aceea spun că pentru listarea Hidroelectrica a fost un apetit foarte mare pentru că toată lumea înțelegea când venea factura de la100 RON,  la 700 RON sau chiar 1000 RON și oamenii au început să se intereseze de acest domeniu. Cred că strategia de educație financiară este la fel de necesară ca strategia națională de dezvoltare a pieței de capital.

Strategia de educație financiară așteaptă aprobarea Guvernului, este în dezbatere publică de peste un an de zile  și nu trebuie să o lăsăm acolo. Am pus întrebări referitoare la stadiul ei și cred că a fost nevoie de legile educației naționale. Ceea ce pot să vă spun este că educația financiară este o competență obligatorie pentru elevii din România și lucrul acesta trebuie să se traducă în cât mai multe activități.

Noi, statul, cu mediul privat, ar trebui să aducem această educație, nu doar în școli, dar și pe tot parcursul vieții, indiferent de nivelul pe care îl avem.

Mai mult decât atât, consider o oportunitate pentru școala românească să folosim acele vouchere de 1500 RON pentru perfecționare, care pot fi utilizate inclusiv pentru cursuri de educație financiară pentru profesori, pentru că cine ar putea să învețe un copil educație financiară dacă el însuși nu a experimentat educația financiară, nu știe instrumentele de economisire, de investiții, nu au auzit de titlurile de stat Junior.

Dacă noi nu ne unim forțele să creștem un popor inteligent financiar, va fi foarte greu și pentru cele 84 de companii listate la BVB să își mai aducă aliați în acest demers de a se capitaliza, va fi foarte greu ca antreprenorii oamenii să aibă curajul să înceapă activități economice care să aducă un plus de valoare atât bugetului de stat, prin taxe și impozite, prin disciplina financiară, cât și calității vieții cetățenilor din România.

Cred că aici este cheia în perioada următoare, să ne unim forțele și să explicăm și antreprenorilor de ce este importantă disciplina financiară, să explicăm și cetățenilor de ce sunt plătite taxele,  dar trebuie să avem și noi responsabilitatea ca aceste taxe să le cheltuim cu impact și din perspectiva evoluțiilor viitoare.

Să ne aducem aminte că, în 2021, un studiu al Băncii Mondiale susținea că 31% dintre cetățenii României nu aveau un cont bancar. Trebuie să modificăm aceste statistici și să nu mai rămânem ultimii din UE.

Hidroelectrica ne-a arătat că românii, dacă vor, pot să investească și pot să investească bine!

Ar fi foarte util să aflăm ce s-a întâmplat cu capitalul suprasubscris la listarea Hidroelectrica, adică cele trei sferturi din banii pe care atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice le-au investit prin diverși brokeri pentru acțiuni Hidroelectrica. Încă nu am o statistică, dar aș fi curios să știu dacă oamenii și-au recuperat banii, i-au retras, i-au pus în contul de la bancă sau i-au păstrat în contul de la broker pentru alte activități – poate vom vedea că au investit în titlurile de stat Fidelis”.

Referitor la taxarea pe piața de capital, George Tuță a spus că garanția Guvernului este că taxele rămân așa cum sunt astăzi: 1% pentru dețineri de sub 1 an la câștigurile din piața de capital, respectiv 3%, pentru deținerile de peste 1 an.

Articole recomandate
Politică

Deputatul PNL George Tuţă a depus o serie de amendamente la Legea bugetului de stat pentru a îmbunătăţi infrastructura din Sectorul 1

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Legea incluziunii financiare a fost adoptată! Se creează un mediu propice pentru prosperitatea românilor!”

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Propun o coaliție pentru incluziunea financiară, prin care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții pentru consumatori”

Politică

George Tuță, deputat PNL: Cetățenii pot sesiza pe romaniafaradosar.ro situațiile când le sunt cerute dosare cu șină, obiecte de papetărie sau copii după documente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *