Politică

Victoria lui Rafila: testarea, introdusă în noul certificat digital COVID

Intrarea PSD la guvernare și asumarea conducerii Ministerului Sănătății de către Alexandru Rafila arată primele măsuri logice, coerente, ce răspund interesului public. Astfel, prin recunoașterea testării ca metodă de gestionare a pandemiei, inclusă și în noul certificat digital, PSD își respectă una dintre mairle promisiuni făcute din Opoziție.

Una dintre marile mize ale noului ministru este noul proiect al Certificatului Stop-Covid,  aflat în faza finală și care va fi adoptat în regim de urgență următoarele săptămâni. Simplu, ușor de aplicat și mai ales credibil, pentru că elimină arbitrariul, acest document nu are nicio legătură cu mult hulitul certificat verde. Este strict pentru uz intern, se aplică temporar, se introduce și se scoate după criterii sanitare clare, în condițiile creșteri, respectiv scăderii infectării trei săptămâni consecutive. Și este de-o importanță specială pentru că poate aduce o schimbare majoră de percepție, deci și de încredere publică, prevederea că românii care preferă testarea în locul vaccinării nu vor mai fi exceptați de la beneficiile aduse de acest certificat.  “Asta duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID, care va include de data aceasta şi testarea”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri, după ședința de Guvern.

Rafila a dorit introducere unor criterii credibile și predictibilie care să ofere  rezultate clare. Astfel, obligația prezentării certificatului încetează a doua zi după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii: dispariția situației de creștere săptămânală și o incidență cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național, mai mică de 1 la mie. Proiectul prevede și măsura testării gratuite a angajatilor de la stat și de la privat pentru o perioadă de 60 de zile. 

Noua abordare a luptei împotriva pandemiei ar putea detensiona criza socială care a escaladat în ultimele luni ca urmare a măsurilor coercitive impuse de foștii guvernanți pentru respectarea restricțiilor, dar și a faptului că noile măsuri sunt mult mai lejere decât cele adoptate în alte țări din Uniunea Europeană. Austria a decretat carantina națională totală de 20 de zile. Italia a introdus super-certificatul verde care a impus inițial vaccinarea obligatorie a celor care lucrează în educație, apărare și securitate și ulterior a tuturor salariaților. În Franța, doza a treia de vaccin a devenit obligatorie pentru a obține certificatul verde. În Cehia, s-a decretat stare de urgență și au fost adoptate măsuri de carantină și restricții dure. Iar în Germania doar persoanele vaccinate au voie în magazinele non alimentare, în plus certificatul verde fiind obligatoriu pentru a merge la locul de muncă și pentru accesul în mijloacele de transport în comun.

Articole recomandate
Politică

Deputatul PNL George Tuţă a depus o serie de amendamente la Legea bugetului de stat pentru a îmbunătăţi infrastructura din Sectorul 1

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Legea incluziunii financiare a fost adoptată! Se creează un mediu propice pentru prosperitatea românilor!”

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Propun o coaliție pentru incluziunea financiară, prin care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții pentru consumatori”

Politică

George Tuță, deputat PNL: Strategia de educație financiară este la fel de necesară ca strategia națională de dezvoltare a pieței de capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *