Politică

Marcel Ciolacu, înainte de discursul lui Zelenski: ”Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc”

Înainte de discursul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în fața Parlamentului român, Marcel Ciolacu a vorbit în fața colegilor săi. Printre temele subliniate de liderul PSD se numără comunitatea etnică română din Ucraina, ajutorul oferit de societatea civilă refugiaților, dar și despre dorința ca Ucraina să câștige acest război.

Președintele Senatului a subliniat faptul că un război reprezintă „o tragedie din care nimeni nu câștigă” și care „aduce doar moarte, suferință și destine distruse”. În această notă, Marcel Ciolacu a amintit de etnicii români care trăiesc pe teritoriul Ucrainei și „luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii”, conform Digi24.

„Tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre națiunile noastre”, a mai spus liderul social-democraților.

Citiți mai jos discursul ținut de Marcel Ciolacu luni, 4 aprilie, cu ocazia adresării Parlamentului României de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski: 

 „Domnule președinte al Ucrainei, domnule președinte al Senatului, domnule prim-ministru, doamnelor și domnilor deputați, senatori, stimați membri ai Guvernului,

Începând cu 24 februarie ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial, prin invazia nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Ne alăturăm și de la această tribună vocilor care exprimă sprijinul ferm și de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.

Așa cum exprimam încă din data de 6 februarie, din declarația Parlamentului României privind situația din Ucraina, respingem cu hotărâre comportamentul iresponsabil al Rusiei și cerem încetarea imediată și necondiționată a acțiunii militare împotriva Ucrainei, precum și retragerea forțelor armate ruse, de pe întreg teritoriul acestei țări.

Ultimele zile ne-au arătat imagini oribile, greu de crezut pentru Europa secolului XXI. Imaginile din Bucha care au făcut înconjurul lumii ne-au copleșit și ne-au revoltat pe toți.

Nu putem accepta ca autorii acestor masacre să rămână nepedepsiți. Ei trebuie să ajungă în fața justiției, să fie trași la răspundere cât mai rapid. În acest sens sprijinim pe deplin o anchetă amănunțită din partea Curții Penale Internaționale, România alăturându-se acestui demers încă de pe data de 2 martie.

Domnule președinte Zelenski, doamnelor și domnilor, în aceste momente doresc să-mi exprim întreaga solidaritate cu țara dumneavoastră, cu cetățenii și autoritățile ucrainene legitime.

Vă asigur că, așa cum s-a întâmplat și până acum, cetățenii care fug din calea războiului vor găsi ocrotirea de care au nevoie în România. Implicarea și generozitatea arătate de societatea civilă, de cetățenii români în sprijinul numeroșilor refugiați sosiți în țara noastră sunt cea mai emoționantă expresie a valorilor europene pentru apărarea cărora se dă astăzi lupta în Ucraina.

Domnule președinte, războiul este o tragedie din care nimeni nu câștigă. Toți pierd. Războiul aduce doar moarte, suferință și destine distruse.

Tocmai de aceea, gândul meu se îndreaptă și către etnicii români din Cernăuți, Odessa, de pe tot cuprinsul Ucrainei. Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și în care își cresc copiii, și cred domnule președinte, că tocmai acest lucru reprezintă cea mai sinceră expresie a legăturii profunde dintre națiunile noastre.

Curajul dumneavoastră și al cetățenilor ucraineni, indiferent de etnie, demnitatea și hotărârea cu care luptați pentru libertate, și pentru dreptul de a vă hotârî singuri soarta sunt un exemplu pentru întreaga lume.

Victoria Ucrainei este o victorie necesară, atât pentru viitorul european al țării dumneavoastră, cât și pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Succesul Ucrainei înseamnă victoria libertății, democrației și valorilor europene în această regiune a Europei.

Trăiască România! Slavă Ucrainei!”.

Articole recomandate
Politică

George Tuță, deputat PNL: „Legea incluziunii financiare a fost adoptată! Se creează un mediu propice pentru prosperitatea românilor!”

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Propun o coaliție pentru incluziunea financiară, prin care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții pentru consumatori”

Politică

George Tuță, deputat PNL: Strategia de educație financiară este la fel de necesară ca strategia națională de dezvoltare a pieței de capital

Politică

George Tuță, deputat PNL: Cetățenii pot sesiza pe romaniafaradosar.ro situațiile când le sunt cerute dosare cu șină, obiecte de papetărie sau copii după documente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *