Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Unde se întâlnesc Ion Creangă și BUG Mafia pe tărâmul educației financiare”

Citiți un editorial semnat de deputatul PNL George Tuță, publicat de Digi24:

Când vorbim despre educație financiară, există riscul de a părea apostolii îmbogățirii fără temei. E drept, nici mentalul colectiv național nu ne ajută foarte mult.

“…nici frumos pănă la douăzeci de ani, nici cu minte pănă la treizeci şi nici bogat pănă la patruzeci nu m-am făcut. “

Este timpul ca elevii și studenții din România să treacă de abordarea tradițională, defensivă, pe care societatea a asociat-o preocupării pentru bani. Înțelepciunea colectivă românească punea banii în relație cu un interes nelegitim, sau cel puțin nedemn de prețuire. Se spune “Banul e ochiul dracului”. Ce înțelegem de aici? Că interesul pentru bani este semn al unei uniri cu diavolul, cel care își exercită o influență malefică asupra celor care au în viață această preocupare. Mai înțelegem în subtext că banul presupune dezumanizare și depărtarea de calea cea dreaptă.

Valoarea supremă în proverbele românești este munca, calea cea corectă în viață și aducătoare de izbăvire. Până aici suntem de acord, valorile liberale merg și azi pe această idee. Dar munca, dincolo de valența ei interioară, trebuie să aibă și o finalitate în aducerea unei bunăstări. Iar aici discuția devine ceva mai complexă. Bunăstarea trebuie să fie considerată un interes legitim al societății.

Dincolo de doza de înțelepciune populară simplă conținută, realizăm fără mare efort că secolul 21 aduce câteva amendamente importante la zicerea că Banul e ochiul dracului și la înțelesurile clasice ale frazei.

Răspunsul îl găsim în alte câteva expresii românești bune scornite acum peste un secol de Ion Creangă, în care banii sunt asociați cu munca cinstită, cu economisirea și cu un plan coerent de investiții.

Banii nu se culeg de la trunchi, ca surcelele.
Nimic fără cheltuială, banii nu se ieu din drum.

Citiți mai multe AICI.

Articole recomandate
Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Sigur așa va scădea prețul RCA cu hoarde de AUR-iști în stradă”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „ Cum se scoate girafa de sub mocirlă”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Un anunț pentru oamenii de aproape”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Vlad Voiculescu confunda în mod voit procesul de administrare a vaccinurilor cu achiziția”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *