Opinii

Deputatul PNL George Tuță, despre riscul seismic uriaș în caz de cutremur

Riscul seismic prezentat de multe dintre construcțiile din București reprezintă un domeniu de interes public, frecvent discutat în spațiul mediatic. Cea mai afectată zonă este cea a Sectorului 1, unde, spune deputatul PNL George Tuță, „actualul primar Clotilde Armand nu a fost interesată de consecințele dezastruoase în contextul unui cutremur, deși a dispus de bani europeni pentru consolidarea acestor clădiri”. 

„Riscul seismic este uriaș în capitala României. În București și cu preponderență în Sectorul 1, sunt 607 clădiri care au fost deja expertizate și sunt în risc seismic de categoria unu sau doi. Adică, la un cutremur ca cel din ’77, doamne ferește, aceste clădiri se vor prăbuși. Vor fi vieți umane pierdute din cauza lipsei de preocupare pentru consolidarea acestor clădiri. Nu înseamnă mult. Au fost bani europeni, au fost în PNNR 300 de milioane de euro fix pentru acest lucru, pentru consolidarea și reabilitarea acestor clădiri. Din păcate, la Sectorul 1 nu s-a pus în aplicare  niciun astfel de proiect. Sunt zero lei atrași pe acest subiect în Sectorul 1”, a declarat George Tuță, conform Gândul.ro.

Mai mult decât atât, liberalul a subliniat necesitatea urgentării proiectelor de consolidarea ale clădirilor cu risc seismic din Sectorul 1: „Pentru mine este o preocupare să consolidăm aceste clădiri pentru a putea să le reabilităm după aceea și să le redăm patrimoniului și cultural și social din care fac parte. Pentru că vorbim de centrul Capitalei, vorbim de Piața Romană, vorbim de Universitate, vorbim de clădiri emblematice, clădiri care, la urma urmei, dacă aceste lucruri vor fi afectate de un eventual cutremur, este o este afectat inclusiv PIB-ul României. Și nu o spun eu, o spun experții care au estimat că un cutremur de gravitate a celui din ’77 poate să ducă la 30% din PIB-ul României ca pierdere, deci practic intrăm în colaps. Lucrul ăsta poate fi prevenit extrem de simplu”. 

„Așa cum s-au consolidat școlile din Sectorul 1 în timpul mandatului lui Andrei Chiriman. Spitalul Grigore Alexandrescu, când era în administrarea Sectorului 1, a fost consolidat de administrația Chiliman. Lucrurile astea trebuie să continue. Mai sunt 80 de blocuri care nu sunt reabilitate încă, dar trebuie să începem acest program de consolidare a clădirilor din Sectorul 1”, a conchis deputatul George Tuță.

Articole recomandate
Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Gâlceava din jurul donării unui sistem Patriot începe să semene cu inutilul scandal Bîstroe”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Succesul actualei Strategii de Educație Financiară va depinde de calitatea și implementarea sa adecvată în practică”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea, despre cazul 2 Mai: „Ne apropiem cu pași repezi de un nou caz Mario Iorgulescu”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Avem o șansă pe care nu o putem rata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *