Actualitate

Pe 23 aprilie a avut loc la Parlement dezbaterea „Ora de Știut!”

Palatul Parlamentului a fost, pe data de 23 aprilie, locul unde a avut loc dezbaterea „Ora de știut!”, o inițiativă a Asociația „Măgurele Science Park”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Consiliul Județean Ilfov și DIGIPEDIA. „Ora de știut!” este o disciplină opțională de tip integrat, ca parte a curriculumului la decizia școlii.

Programa integrează domenii de larg interes din cadrul științelor (STEM), având ca tematică generală abordarea unor aspecte științifice ale relației dintre om și mediul terestru și chiar extraterestru. Sunt aspecte corelate cu probleme ale lumii contemporane, dar și cu provocările regăsite în activitatea cotidiană.

Această programă integrează elemente specifice ariilor curriculare Științe și Om și societate (cu precădere din geografie, ca știință a Pământului). Se adresează învățământului gimnazial, cu buget de timp de o oră pe săptămână, cu rolul de a stârni, de crea întrebări, de a genera atitudini pozitive și de a dezvolta motivația interioară pentru învățare.

După pilotarea din perioada 2022 – 2023, obiectivul general pentru anul 2024 este obținerea acreditării curriculumului la decizia școlii „Ora de știut!” și scalarea acesteia la nivel național, prin intermediul și sprijinul Ministerul Educației.

REZULTATE 2023

  1. Protocol de cooperare: În 2023, prin Hotărârea Consiliului Județean Ilfov nr. 115/27.04.2023, a fost aprobată încheierea unui protocol de cooperare între Județul Ilfov – Consiliul Județean, Asociația „Măgurele Science Park”, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov și RCS&RDS S.A. Ca urmare a acestui protocol, inițiativa „Ora de știut!” a fost promovată în județul Ilfov și în anul 2023, iar interesul școlilor nu s-a lăsat așteptat: peste 30 de școli au transmis dorința elevilor pentru a derula, în regim pilot, inițiativa.
  2. Concursul „Provocarea Minților”, ediția 1: în 2023, a fost organizată prima ediție a concursului „Provocarea Minților”, la care s-au înscris aproximativ 60 de echipe formate din elevii ce au parcurs opționalul. În urma jurizării, primele 10 proiecte au fost selectate, premiate și au fost invitate să participe la Laser Valley Innovation Bootcamp.
  3. Expoziția de la Palatul Parlamentului: în perioada 3-10 mai 2023, a fost organizată expoziția proiectelor înscrise în cadrul Concursului „Provocarea Minților”, în Holul Central de la intrarea S1. Expunerea lor a reprezentat recunoașterea eforturilor tinerilor alături de profesorii de la clasă, dar și o modalitate interactivă de popularizare a acestui opțional integrat.
  4. Eveniment găzduit de Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților: la data de 23.05.2023, a avut loc un eveniment- dezbatere ce a abordat, din mai multe unghiuri, tematica: „Programa școlară pentru opționalul integrat”. La acest eveniment, ce a avut loc la Camera Deputaților, în sala Comisiei pentru Învățământ, au participat aproximativ 90 de invitați.

CITIȚI MAI MULTE AICI

Articole recomandate
Actualitate

George Tuță le face cadou bucureștenilor: steag nou pe Arcul de Triumf, chiar de Ziua Drapelului. „Am cerut măsuri urgente”

Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea, dezvăluiri despre salariile de la FRF, chiar înaintea începerii campionatului european

Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „Statul român îi plătește gras pe propagandiștii pro-ruși”

Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „Silvestru i-a dat Dianei un inel și acum ea îi dă o brățară electronică de picior”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *