Propun o coaliție pentru incluziunea financiară, prin care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții pentru consumatori, a declarat deputatul PNL George Tuță, chestorul Camerei Deputaților, la Banking Forum, conform Financial Intelligence.
Acesta a explicat: “Preocuparea mea este ca sistemul bancar disponibil în România să fie pentru toți românii și să-i includă pe toți cetățenii. Știu foarte multe povești, am cunoscut oameni care, cu ajutorul sistemului bancar, au reușit să își deschidă prima afacere, au reușit să își cumpere prima casă, și-au îmbunătățit viața. Relația între societate și sistemul bancar nu este una de opoziție, nu cred că băncile își doresc să fie eliminat cash-ul, să limiteze tranzacțiile cu cash, pentru că asta ar însemna, cel puțin așa cum arată România, că ar trebui să aibă disponibile ghișee unde pot să depună cash-ul pe care oamenii îl au la saltea ca să poată face o tranzacție mai mare decât limitele stabilite. De aceea nu cred că măsurile de disciplină financiară sunt cu dedicație pentru sistemul bancar, iar cetățenii trebuie să realizeze acest lucru.
Trebuie, însă, să vedem de ce au oamenii banii la saltea. Este una din temele importante în care cred că trebuie să ne implicăm cu toții. Potrivit statisticilor, o treime din populația României nu a avut vreo legătură cu sistemul financiar. Trebuie să îi atragem către zona serviciilor financiare și să le oferim primele noțiuni de educație financiară.
Propun pentru viitor să facem o coaliție pentru incluziunea financiară în care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții prin care putem să tragem pe toți oamenii în această zonă. Insist pe acest lucru pentru că există o statistică a Eurostat destul de îngrijorătoare: unul din doi copii se naște în risc de sărăcie, iar pentru acești copii va fi foarte complicat să rămână în școală, să intre în circuitul economic din care se pot dezvolta pentru a-și îndeplini visele și obiectivele.
Așa că eu cred că rolul nostru ca stat este să-i atragem pe oameni către serviciile financiare, nu să-i forțăm, să găsim soluții prin care mediul privat cu mediul de stat să lucreze împreună pentru ca noi, ca economie, să ne dezvoltăm”.