Actualitate

România fără dosar: Studenții pot să ofere soluții pentru debirocratizarea administrației publice

Ediția din acest an a hackathonului „România fără dosar” îi așteaptă pe studenți să vină cu idei care ar putea duce la debirocratizarea sistemului public, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Evenimentul este organizat de Universitatea din București și Camera Deputaților, însă Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) s-a alăturat ediției din acest an. Hackathonul se desfășoară în perioada 10-24 noiembrie 2023, finala fiind programată să aibă loc pe 24 noiembrie, la Cluj, scrie Mediafax.

Studenții vor lucra în echipe mixte (IT și comunicare), în vederea conturării unor soluții de digitalizare folosind inteligența artificială și construirea unei campanii de comunicare aferente. Proiectul primului funcționar public digital va fi prezentat de Ministerul Digitalizării, iar participanții sunt așteptați să folosească această soluție pentru a inova sistemul.

„Tehnologia schimbă jocul. Administraţia trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea şi implementarea tehnologiilor avansate. Doar aşa vor dispărea teancurile de hârtii, doar aşa vom avea instituţii fără imprimante, doar prin digitalizare vom performa. Soluţiile studenţilor sunt extraordinare, am fost mentor la două ediţii precedente ale hackathonului şi mă bucur enorm să lucrez cu tinerii, au idei fantastice. La această ediţie, voi participa la o sesiune de lucru cu studenţii. Soluţiile bazate pe inteligenţa artificială care vor câştiga competiţia vor putea fi implementate în procesele concrete ale administraţiei”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Ce condiții trebuie să îndeplinească participanții:

  • să fie studenți ai oricărei universități din țară, indiferent de anul de studiu;
  • să fie studenți ai unei facultăți de profil: IT/tehnologie, respectiv comunicare/administrație/științe politice.

Echipele vor fi mentorate de zece deputați, dar și coordonate din punct de vedere tehnic de angajați ai start-up-ului românesc Humans.ai, compania care l-a realizat pe consilierul guvernamental digital ION.

România fără dosar se află la cea de-a patra ediție. În ediția din primul an, participanții au realizat o campanie de comunicare pentru promovarea legii care interzice copiile după acte emise de stat. La cea de-a doua, a fost realizată o campanie de promovare a plăților electronice prin platforma ghiseul.ro. În aprilie 2023, studenții au propus prima platformă centralizată pentru evenimentele de viață.

Articole recomandate
Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „Cea mai mare afacere a AUR a ajuns pe mâinile clanului Onoriu”

Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „Francezii de la Lagardere au câștigat licitația pentru spațiile duty-free de pe aeroportul Otopeni”

Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „Nu știu sa existe un traseist politic mai mare decât Adrian Mocanu”

Actualitate

PSD propune introducerea stimulentelor pentru profesori. Marcel Ciolacu: „Sunt în linia întâi, ca și medicii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *