Opinii

George Tuță, deputat PNL: “Automatizarea în serviciile financiare este un subiect extrem de important“

Citiți un comunicat de presă emis de preşedintele Comisiei pentru automatizare şi viitorul muncii, deputatul PNL George Tuţă, după ședința privind automatizarea în domeniul serviciilor financiare:

Dezbaterea a reunit o serie de jucători relevanţi din domeniu, instituţii de profil, autorităţi de reglementare şi control.Agenda de lucru a fost structurată pe trei piloni fundamentali ai industriei financiare: creşterea eficienţei în sectorul financiar prin automatizare, riscurile şi beneficiile implementării acestui sistem şi blocajele legislative din domeniu.

La începutul sesiunii de lucru, deputatul George Tuţă, preşedintele Comisiei pentru automatizare şi viitorul muncii, a declarat că “automatizarea în serviciile financiare este un subiect extrem de important, scopul declarat al acestei întâlniri fiind acela de a moderniza statul. În orice democraţie, statul are unele servicii sub forma unui monopol şi nu are tot timpul preocupări de optimizare sau de eficientizare. De aceea, o astfel de comisie este un model prin care să aducem la aceeaşi masă mediul public, cel privat şi cel academic, pentru a identifica nevoile pe care le întâmpinaţi zi de zi, dar şi soluţiile prin care noi am putea să modernizăm legislaţia, pentru a permite creşterea calităţii vieţii pentru cetăţeni”.

Discuţiile au vizat subiecte precum avantajele automatizării serviciilor finaciare – unele dintre schimbările aşteptate fiind eficienţa sporită prin reducerea costurilor şi a timpului necesar de finalizare a sarcinilor/ serviciilor; acurateţea serviciilor financiare; satisfacţia sporită a clienţilor prin îmbunătaţirea experienţelor. Alte subiecte abordate au fost analiza riscurilor şi beneficiilor automatizării, tentativele de fraudă şi atacurile cibernetice fiind o preocupare generală în domeniu, dar şi birocraţia şi blocajele legislative, care pot fi obstacole majore în reglementarea automatizării sectorului financiar.

Principalele concluzii ale dezbaterii din Comisia specială subliniază nevoia rapidă de adaptare a furnizorilor de servicii financiare pentru a rămâne competitivi. Aceştia vor trebui să pregătească forţa de muncă pentru schimbările inevitabile, să deruleze investiţii în optimizare şi recalificare, fără să uite educaţia financiară permanentă. Factorul uman este şi rămâne în centrul tehnologiei.

„Comisia pentru automatizare şi viitorul muncii este un proiect tânăr – astăzi s-a derulat a treia întâlnire publică. Încercăm să fim această placă turnantă între problemele pe care le întâmpină mediul de afaceri cu nevoia instituţiilor publice de a avea o reglementare clară şi preocupările academice. Dacă nu vom conlucra în acest mod, nu vom reuşi să ţinem pasul cu capacitatea fintech-urilor, care doar în ultimii ani au plasat circa 50 de unicorni la nivel mondial”, a declarat preşedintele Comisiei speciale la finalul dezbaterii.

Articole recomandate
Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Gâlceava din jurul donării unui sistem Patriot începe să semene cu inutilul scandal Bîstroe”

Opinii

Deputatul PNL George Tuță, despre riscul seismic uriaș în caz de cutremur

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Succesul actualei Strategii de Educație Financiară va depinde de calitatea și implementarea sa adecvată în practică”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea, despre cazul 2 Mai: „Ne apropiem cu pași repezi de un nou caz Mario Iorgulescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *