Politică

De ce nu dispare „dosarul cu șină”? „Asistăm la o luptă a funcționarilor din instituțiile publice de a-și păstra posturile”

Deși fac parte din același partid, parlamentarii PNL au respins ieri o ordonanță de urgență inițiată și emisă în 2021 prin semnătura ministrului Muncii de atunci, Raluca Turcan (PNL). Pe de altă parte, deși deputatul PNL George Tuță a inițiat și dus până la promulgare o lege care ajută la debirocratizarea relației dintre cetățeni și instituțiile statului, același Guvern din care PNL face parte împiedică aplicarea acestor prevederi legale aflate în vigoare, scrie Digi24.ro.

Camera Deputaților a respins miercuri o ordonanță de urgență din 2021 prin care erau eliminate unele obstacole birocratice pentru IMM-uri. Straniu lucru, împotriva acestei OUG au votat, cu excepția deputatului PNL Raluca Turcan, toți ceilalți parlamentari liberali, laolaltă cu cei ai PSD.

Ordonanța de urgență fusese emisă de Guvern în timpul guvernării PNL, mai exact în cursul anului trecut, sub semnătura ministrului Muncii de atunci, Raluca Turcan. De prevederile acestui act normativ ar fi beneficiat circa 445.000 de microîntreprinderi din România cu până la 9 angajați. Concret, firmele cu doar câțiva angajați ar fi beneficiat de o reducere a unor sarcini administrative considerate inutile. Între acestea, eliminarea obligativității întocmirii fișei postului, care s-ar fi putut comunica și verbal, eliminarea condicii de prezență și a regulamentului intern. Pentru situațiile în care angajatul lucra de acasă, evidența orelor de muncă s-ar fi făcut de angajator în condiţiile stabilite cu angajatul prin acord scris.

Raluca Turcan spune că este “inexplicabil” de ce ordonanța de urgență a fost respinsă. “Regret că parlamentarii consideră că din cauza unor abuzuri, de care niciun domeniu nu este ferit, ar fi mai bine să oblige sute de mii de angajatori să completeze tone de hârtii”, afirmă Raluca Turcan, care adaugă că “soluția nu era respingerea OUG-ului, ci obligarea instituțiilor de control să-și facă treaba”.

În continuare cu dosare cu șină

Deputatul PNL George Tuță a inițiat anul trecut un proiect de lege în care se spune că “se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale”.

Parlamentul a votat această lege, iar președintele României a promulgat-o. Deși este în vigoare, legea nu-și produce efectele, susține deputatul Tuță. El afirmă că în continuare instituțiile statului cer persoanelor fizice sau juridice dosare cu șină sau tot felul de copii după actele emise tot de statul român.

“Nerespectarea legii de către funcționarii publici reprezintă un abuz în serviciu”, afirmă George Tuță. Deputatul PNL a cerut clarificări de la Guvern pe această temă. “Care este justificarea faptului că persoane fizice sau juridice, plătitoare de taxe și impozite, trebui să furnizeze gratuit articole de birotică și papetărie unor instituții ale statului?”, întreabă deputatul George Tuță într-o interpelare adresată ministrului finanțelor, Adrian Câciu. Deocamdată, ministrul nu a răspuns întrebării deputatului PNL.

Într-o interpelare similară, adresată în primăvară ministrului Agriculturii, deputatul PNL George Tuță a primit un răspuns în care se afirmă că legea inițiată de el nu poate produce efecte atâta vreme cât Guvernul nu emite “hotărâri de stabilire a condițiilor-cadru prin care se pot privind schimbul de date”.

Și pentru că asta nu era suficient, ulterior emiterii acestor hotărâri, fiecare instituție sau autoritate centrală va trebui să emită ordine și instrucțiuni privind procedurile de schimb de date.

Citiți mai multe AICI
Articole recomandate
Politică

Jurnalistul Stelian Negrea: „Piedone pune cu vârf”

Politică

Deputatul PNL George Tuţă a depus o serie de amendamente la Legea bugetului de stat pentru a îmbunătăţi infrastructura din Sectorul 1

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Legea incluziunii financiare a fost adoptată! Se creează un mediu propice pentru prosperitatea românilor!”

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Propun o coaliție pentru incluziunea financiară, prin care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții pentru consumatori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *