Opinii

George Tuță, deputat PNL: Unde începe viitorul? Ca să știm la care coadă să ne așezăm

Citiți, în cele ce urmează, un editorial semnat de deputatul PNL Geogre Tuță, publicat pe Digi24.ro

Am moderat recent panelul “Pregătirea pentru viitor”, în cadrul evenimentului amplu “România viitorului”, organizat la “Poli” împreună cu Politehnica București, Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării, Banca Mondială și Comisia Europeană. Festival de proiecte de viitor, care a așezat la aceeași masă (sau mai futurologic, în același metavers) cercetători, antreprenori și administrație, idei, startupuri, tehnologii și inovație.

Nu sunt cel mai bun specialist în prezicerea viitorului, pentru că  nu am la îndemână nici cafea, nici glob de cristal. Dar nici nu este despre prezicerea viitorului, mai degrabă despre înțelegerea sa și de antrenarea unei “intuiții naționale” integrată pe orizontală.

Cum era de așteptat, întrebările despre viitor generează mai degrabă alte întrebări decât răspunsuri fără echivoc. Ce ne-am propus noi a fost să identificăm prin dezbatere să geo-localizăm cea mai bună poziție în care România să se poziționeze pentru a aștepta pregătită… viitorul.

Și viitorul de peste 20 de ani, cu trenduri strategice dar difuze, și cel de peste 20 de săptămâni, în care un startup relativ mic poate disrupe orice prognoză.

Axioma e că viitorul va veni oricum, fie că suntem pregătiți, fie că nu. În orice caz, ca să ne pregătim pentru viitor trebuie să răspundem la câteva întrebări: Cum arată viitorul? Cum arată viitorul României sau România viitorului? Care este ritmul în care viitorul va schimba societatea?

Și mai ales, când începe viitorul?

Viitorul începe mai rapid decât ne gândim noi. Unul dintre vorbitori ne-a amintit că cel mai potrivit moment pentru a planta un copac este acum douăzeci de ani. Al doilea cel mai bun moment este chiar acum. Dar să ne uităm un pic la viitorul recent trecut, dacă îmi este permis mixul de poezie cu inginerie…

Citiți mai multe AICI
Articole recomandate
Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Vlad Pascu e un fel de Mario Iorgulescu. Dar ghinionist”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „George Simion a luat-o rău la aceste europarlamentare”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Gâlceava din jurul donării unui sistem Patriot începe să semene cu inutilul scandal Bîstroe”

Opinii

Deputatul PNL George Tuță, despre riscul seismic uriaș în caz de cutremur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *