OpiniiPolitică

Trump și Macron, la cuțite. Poziția României în cel mai important conflict

România este în mijlocul unei dezbateri legate de inițierea armatei europene.

În încercarea de a deveni un actor politic relevant pe scena internațională, Emmanuel Macron a propus fondarea unei armate europene. Inițiativa nu a fost privită cu ochi buni de Donald Trump, președintele Americii. Cum se situează România? Rămânem loiali partenerului cel mai puternic, SUA, sau ne asociem cu Franța în încercarea de a realiza un organism capabil să ne apere rapid în cazul unui atac la UE?

Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat în 2018 că „nu îi vom putea apăra pe europeni dacă nu ne decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care e la graniţele noastre şi a arătat că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care se apără tot mai mult singură, fără a depinde de Statele Unite şi în modul cel mai suveran”.

„Trebuie să ne apărăm de China, Rusia şi chiar de Statele Unite”, a spus liderul de la Paris, conform stirileprotv.ro.

Trump

Iritat de declarația lui Macron, președintele SUA Donald Trump a reacționat prompt susținând că este „foarte jignitor“ să sugereze că Europa ar trebui să-şi creeze propria armată pentru a se proteja de potenţiali duşmani, inclusiv Statele Unite.

„Foarte jignitor, dar poate că Europa ar trebui mai întâi să-şi achite contribuţia corectă faţă de NATO, pe care Statele Unite o subvenţionează considerabil,” a scris Trump pe Twitter.

Amintim că, România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii semnat la 11 iulie 1997 și bazat pe strânsa prietenie și alianță între țările.

Macron și Merkel

În 2019,  Franța și Germania au semnat un tratat istoric actualizat, reafirmând legăturile strânse și angajamentul de a se susține reciproc. Merkel a subliniat că noua organizație militară nu ar fi în concurență cu NATO.

„Nu este o armată împotriva NATO, ea poate fi o completare bună pentru NATO” , transmite evz.ro.

Poziționarea României

Europarlamentarul PSD Rovana Plumb susține că Armata Română are o contribuţie esenţială în cadrul Alianţei Nord-Atlantică.

„Forţele de apărare române au devenit, în aceşti 15 ani, un element central al strategiei NATO, contribuind indispensabil la întărirea Alianţei. Soldaţii români şi-au demonstrat în nenumărate rânduri abilităţile şi curajul în misiunile efectuate în teatrele de operaţiuni militare. Avem datoria să-i cinstim pe aceşti oameni, să fim mândri de ei, mai ales că, nu de puţine ori, şi-au jertfit viaţa în lupta împotriva terorismului”, afirma Rovana Plumb, într-un comunicat de presă.

Europarlamentarul mai susținea că PSD a ”plasat întotdeauna Armata în centrul preocupărilor lor, mai ales atunci când s-au aflat la guvernare”.

Rovana Plumb nu susține ideea înființării unei armate europene. „Parteneriatul strategic cu SUA este vital pentru România, indiferent de ce spun unii sau alții. Garanțiile de securitate maxime pentru România le pot da doar SUA. Parteneriatul strategic dintre România și SUA este vital. Se tot discută despre armata europeană. De ce nu țările din Europa fac cum am făcut și noi? Să punem 2% din PIB pentru apărare ca să întărim NATO? Adică facem o altă armată în interiorul NATO? Ceea ce s-a propus urmărește ca la un moment dat să se rupă de NATO. Nouă nu ne convine lucrul acesta. Noi suntem lângă ruși. Rușii ne bat la ușă oricând”, a declarat europarlamentara.

Critici la adresa armatei europene din interiorul României

Armata europeană comună nu ar îmbunătăți cu nimic capabilitațile militare ale statelor europene, ba din contra, efectele ar fi devastatoare: ar slăbi NATO, ar împinge SUA afara din Europa și ar transfoma UE într-un actor militar lipsit de orice influență globală, transmite consultantul politic George Rîpă.

 

* Acest articol este un sample.

Articole recomandate
Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea, despre cazul 2 mai: „Ne apropiem cu pași repezi de un nou caz Mario Iorgulescu”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Avem o șansă pe care nu o putem rata”

Opinii

George Tuţă: Cum să pregătim viitorul muncii cu oameni capabili să abordeze securitatea cibernetică dacă în sistemul preuniversitar dăm bacalaureatul la informatică… pe hârtie?

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Am aici un buchet de scrisori de la indivizi nemulțumiți de ceea ce scriu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *