Actualitate

Cine l-ar putea înlocui pe premierul Ludovic Orban?

În general, o situație politică marcată de incertitudine, de teamă de necunoscut, de emaciere guvernamentală și de speranțe de mai bine a fost caracteristică României în toată perioada postdecembristă. Din acest motiv nu este surprinzătoare o posibilă demisie a premierului Ludovic Orban, mișcare ce ar contribui la declanșarea alegerilor anticipate. Din câte se pare, există o dorință comună în rândul membrilor și simpatizanților partidelor de centru-dreapta de a provoca această procedură, pentru a garanta combaterea PSD-ului la următoarele alegeri.

Totuși, cine l-ar putea înlocui pe actualul premier în eventualitatea în care acesta demisionează? Răspunsul facil este, desigur, Raluca Turcan, președintele Partidului Național Liberal și vicepremierul României. În fond, după cum s-a putut observa în anul precedent, PNL este cel mai puternic și cel mai influent partid, iar ascensiunea de la conducerea unei astfel de grupări politice la postul de prim-ministru este una previzibilă, asemănătoare traseului urmat de către Ludovic Orban. O voce controversată în politica ultimelor două decenii, Raluca Turcan a criticat de multe ori partidul pe care acum îl conduce, în special în perioada 2004-2009, când Călin Popescu Tăriceanu se bucura de multă autoritate în cadrul PNL-ului, ceea ce a dus chiar la o expulzare a ei din partid.

O altă posibilitate, poate nu la fel de previzibilă, o reprezintă actualul ministru al Apărării și fostul șef al Statului Major, Nicolae Ciucă. În mod firesc, există numeroși contestatari ai militarului trecut în rezervă, care își bazează critica pe faptul că acesta și-a anunțat demisia din funcția de șef al Statului Major, chiar de Ziua Armatei. Ciucă a fost nevoit să renunțe la poziția sa militară, deoarece standardele NATO dictează ca deținătorul postului de ministru al apărării să fie un civil. Experiența sa politică nu este atât de vastă precum a altor figuri politice, însă acest aspect nu are numai valențe negative, putând însemna și o reîmprospătare a perspectivei.

În orice caz, președintele Klaus Iohannis ar fi responsabil cu propunerile pentru ocuparea funcției de prim-ministru, în cazul în care Ludovic Orban ar demisiona. Este de așteptat ca acesta să aleagă cea mai potrivită soluție, una care să înglobeze competența profesională cu adaptabilitatea la scena politică actuală.

* Acest articol este un sample. Analiza se bazează pe scenarii ipotetice.

Articole recomandate
Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „Statul român îi plătește gras pe propagandiștii pro-ruși”

Actualitate

Pe 23 aprilie a avut loc la Parlement dezbaterea „Ora de Știut!”

Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „Silvestru i-a dat Dianei un inel și acum ea îi dă o brățară electronică de picior”

Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „E un miraj al contractelor gigantice la primăriile de sector pe spații verzi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *