OpiniiPolitică

Stelian Ion: ”Dacă PSD-ul ar fi numit procurorii de rang înalt așa cum a făcut-o acum PNL-ul, oamenii ar fi ieșit din nou în stradă”

”Dacă PSD-ul ar fi numit procurorii de rang înalt așa cum a făcut-o acum PNL-ul, cu încălcarea crasă a recomandărilor MCV, oamenii ar fi ieșit din nou în stradă”, a afirmat Stelian Ion, vicepreședinte al USR, pe social media.

”Profitând de încrederea cu care au fost creditați de români la ultimele alegeri, penelistii au procedat aidoma pesedistilor și au forțat aceste numiri, călcând în picioare avizele negative ale CSM și recomandările Comisiei Europene din cadrul MCV.

Să ne înțelegem, CSM e departe de a fi un organism perfect, dar am mai multă încredere în acești magistrați decât în politicieni.

Azi am făcut încă un pas spre o Românie anormală. Ce putem înțelege din această grabă cu care au fost forțate numirile decât că politicienii vor în continuare să controleze justiția? E o afirmație dură, dar e purul adevăr și dacă nu îl spunem, devenim complici.

Sistemul judiciar nu se va însănătoși în acest fel, dimpotrivă, va deveni mai vulnerabil și mai dependent de clasa politică. Asta ne dorim? Pentru asta am stat atâta amar de vreme ca proștii în stradă? Sunt semne de rău augur pentru viitorul acestei democrații. Ne vom învârti în cerc și vom ajunge acolo de unde am plecat.

Recomandarea MCV nu ne impune „să ținem cont” de avizele negative ale CSM referitoare la numirea procurorilor de rang înalt, ci să respectăm aceste avize.

Simt că toată lupta noastră din ultimii ani pentru apărarea independenței justiției s-a dus pe apa sâmbetei…

Nu putem accepta ideea că procurorii numiți de unii politicieni sunt automat răi, iar cei propuși de alti politicieni sunt automat buni, doar pentru că politicienii din urmă par mai cumsecade. Politicienii vor avea întotdeauna interesul să controleze justiția, în România și mai abitir decât în alte locuri, de aceea nu trebuie lăsați să facă asta. Numirile procurorilor de rang înalt nu trebuie sa fie la discreția oamenilor politici, oricum s-ar numi aceștia.

Săptămâna viitoare vom trimite o scrisoare Comisiei Europene prin care vom prezenta aceste aspecte. Speram că odată cu plecarea pesedistilor de la guvernare lucrurile să se normalizeze în privința justiției, dar ne-am înșelat. Suntem pe un drum greșit, periculos, și trebuie să fim extrem de atenți.

SISTEMUL de numire e defect, aceste numiri ar trebui DEPOLITIZATE, iar până la modificarea legii în acest sens avizele negative ale CSM ar fi trebuit RESPECTATE”, susține deputatul USR de Constanța

Articole recomandate
Politică

Jurnalistul Stelian Negrea: „Piedone pune cu vârf”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Gâlceava din jurul donării unui sistem Patriot începe să semene cu inutilul scandal Bîstroe”

Opinii

Deputatul PNL George Tuță, despre riscul seismic uriaș în caz de cutremur

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Succesul actualei Strategii de Educație Financiară va depinde de calitatea și implementarea sa adecvată în practică”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *