Opinii

Lucian Romașcanu: „Guvernul PNL, luat pe nepregătite de începerea școlilor”

Citiți mai jos un editorial semnat de Lucian Romașcanu, senator PSD:

Anul școlar 2020-2021 începe în mai puțin de o lună, dar există foarte multe aspecte încă nelămurite. Conform declarațiilor directorilor de școli, unitățile de învățământ nu au primit încă un ghid din partea ministerului Educației.

Practic, la mai puțin de 30 de zile până la începerea școlilor nu există încă publicat un ghid de bune practici. Guvernul aruncă toată responsabilitatea spre autoritățile locale și spre director,i iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vot fi copiii.

Aproape jumătate dintre elevi nu au acces la o tabletă sau la un computer

Aproape jumătate dintre elevii din ciclul de învăţământ primar, gimnazial şi liceal nu au acces la o tabletă sau la un computer, 47% dintre ei folosind doar telefonul mobil pentru participarea la cursurile online, conform studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, lansat, marţi, de Organizaţia Salvaţi Copiii România. Guvernul Orban a promis 250.000 de tablete școlare. Până la această oră tabletele nu au fost încă achiziționate.

Organizaţia Salvaţi Copiii trage un semnal de alarmă

George Roman, Director Advocacy în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii, atrage atenția guvernului că nu a lansat încă un ghid pentru începerea școlilor: “Școlile au nevoie de un ghid comprehensiv care să le susțină în decizia lor de a adopta o soluție, pentru că sunt mulți factori pe care trebuie să îi ia în considerare, sunt multe calcule care trebuie făcute la nivel de clasă, la nivel de laborator, la nivel de trasee pe care le parcurg copiii în școală, nu mai vorbesc de materialele igienico-sanitare care ar trebui procurate din timp, manualele care vor fi folosite în mediul online. Sunt o mulțime de  aspecte care dau bătăi de cap directorilor și cadrelor didactice implicate. Un ghid ar trebui formulat, dat spre consultare și spre aplicare școlilor cel târziu până la sfârșitul lunii august”, a declarat George Roman pentru RFI.

Guvernul fuge de responsabilitate

Președintele Iohannis și guvernul Orban au prezentat foarte vag niște planuri pentru redeschiderea școlilor. Din strategia guvernamentală un lucru reiese foarte clarguvernul vrea să fie implicat cât mai puțin. Astfel, toată responsabilitatea cade pe umerii autorităților locale și a directorilor de școli. Mai exact, Orban deschide școlile, dar nu vrea să-și asume urmările.

Autor: Lucian Romașcanu 

Articole recomandate
Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Succesul actualei Strategii de Educație Financiară va depinde de calitatea și implementarea sa adecvată în practică”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea, despre cazul 2 mai: „Ne apropiem cu pași repezi de un nou caz Mario Iorgulescu”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Avem o șansă pe care nu o putem rata”

Opinii

George Tuţă: Cum să pregătim viitorul muncii cu oameni capabili să abordeze securitatea cibernetică dacă în sistemul preuniversitar dăm bacalaureatul la informatică… pe hârtie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *