Opinii

Lucian Romașcanu: „Guvernul Orban – între teorie și practică”

Citiți mai jos un editorial semnat de senatorul PSD Lucian Romașcanu:

Guvernul PNL a prezentat, pe 1 iulie, ”Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică”, iar printre măsurile propuse se număra şi oferirea de granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor.

Pe 31 iulie, executivul a adoptat OUG nr. 130 ce presupune deschiderea a trei scheme de finanţare pentru micro-întreprinderi, firme mici şi mijlocii şi PFA-uri, iar pe 6 august Ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial. Astfel, suma de 1 miliard de euro este împărţită în trei categorii de granturi: prima, cea a microgranturilor în valoare de 2.000 de euro, care se adresează micro-întreprinderilor şi PFA-urilor, a doua categorie de granturi este cea pentru capital de lucru prin care antreprenorii pot obţine sume nerambursabile în valoare de până la 150.000 euro, sume destinate IMM-urilor care sunt active în special în sectoarele HoReCa, turism, industrii afectate de pandemia de COVID-19, iar a treia categorie de granturi este cea pentru investiţii, prin care companiile pot obţine între 50.000 şi 200.000 de euro.

Pe hârtie totul arată foarte bine, problema este că aceste planuri bine ticluite pe hârtie nu au corespondent în realitate. Mai exact, platforma prin care IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19 vor putea aplica pentru cele trei scheme de granturi în valoare totală de 1 mld. euro, promise de guvernul Orban la începutul lunii iulie, va fi funcţională, cel mai devreme, pe 25 septembrie.

Câte dintre IMM-uri au putut rezista atâta timp fără ajutor și câte se vor închide până ce guvernul Orban va aloca efectiv banii promiși ?

Situația în piață este dramatică. Vorbim de mii de firme închise și de peste un milion de șomeri.

În tot acest timp, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, vede situația în culori pastelate, vorbește de o revenire economică în ”V” și spune că România are admirația liderilor europeni. ”Pot să vă spun că liderii europeni consideră foarte bune măsurile pe care Guvernul României le-a adoptat în această perioadă, atât pentru sănătatea populaţiei, cât şi pentru protejarea economiei” – a scris Cîțu pe pagina de Facebook.

Trist în această situație este că nota de plată pentru lipsa de reacție a guvernului PNL o vom plăti cu toții. Singura revenire în ”V” este, de fapt, revenirea la creșterea în puncte procentuale a datoriei publice. Este fix ca în 2010 … Ne va “salva” tot FMI ?

Articole recomandate
Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Succesul actualei Strategii de Educație Financiară va depinde de calitatea și implementarea sa adecvată în practică”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea, despre cazul 2 mai: „Ne apropiem cu pași repezi de un nou caz Mario Iorgulescu”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Avem o șansă pe care nu o putem rata”

Opinii

George Tuţă: Cum să pregătim viitorul muncii cu oameni capabili să abordeze securitatea cibernetică dacă în sistemul preuniversitar dăm bacalaureatul la informatică… pe hârtie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *