Politică

Lovitura PSD: lege pentru sprininirea familiilor cu copii, anunțată în plin scandal al alocațiilor

PSD lovește puterea prin legea care mărește pachetul de servicii pentru educație și sănătate pentru familiile cu copii, ca parte a unui plan amplu de creștere a natalității.

Citiți mai jos prezentarea făcută de liderul PSD, Marcel Ciolacu, privind noul proiect asumat de social-democrați: 

mulțumesc pentru participarea la dezbaterea de astăzi privind stimularea natalității și sprijinirea familiilor cu copii.

Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică: declinul populației.
Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii.
Singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă.
Numărul de copii români născuți în străinănte depășeste pe cel de copii născuți în țara noastră. Și asta este foarte grav! Pe acești români trebuie -i încurajăm se întoarcă într-o țară unde merită trăiască, unde să-și crească copii! Dar pentru asta și ei, și românii rămași în țară, trebuie beneficieze de un suport real din partea statului român.
În proiectul prezentat astăzi sunt prevăzute trei măsuri:

1.  creșterea alocațiilor

2.​ deduceri pentru salariații cu copii,

3.​ tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe, incluzând prevederi speciale pentru familiilemonoparentale și pentru cele cu mai mult de 3 copii.

După cum vedeți am facut trei schimbări majore înabordarea noastră:
I. vrem punem accentul pe servicii educaționale si de sănătate și nu pe acordarea unor sume de bani

Din punctul meu de vedere, soluția pentru natalitatenu ține doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocației. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii: de creșe moderne, de grădinițe, școli și atferschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educație și sănătate, după ce se termină concediulde maternitate.

II. în ceea ce privește voucherele pentru creșe și grădinițe acestea vor putea fi folosite, atât la stat, dar și la privat. Dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce privește creșterea infrastructurii, e normal dăm o șansă mediului privat care se mișcă mai repede.
III. este necesară implementarea unor deduceri pentru salariați, în funcție de numărul de copii. Este doar un prim pas. Tinerele familii trebuie sprijinite și în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe sau a uneia mai mari, trebuie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plății ratelor (bineînțeles, cu sprijinul statului)
Din păcate, am văzut până acum guvernele de dreapta au abordat problema natalității doar la nivel declarativ. Chiar și președintele Iohannis a vorbit de la începutul primului său mandat de proictulRomânia Educată”, dar nici acum , aproapede finalul celui de-al doilea mandat, nu e prezentat nimic concret.
Mai mult,
joaca guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR de-a uite alocația mărită, nu mai e alocația mărită,
creșterea vârstei de pensionare (care apropo, din acest punct de vedere, creșterea vârstei de pensionare a viitoarelor bunici devine un obstacolpentru femeile care nu își pot permite bone),
amânarea deducerilor din impozitul pe profit al cheltuilelilor cu educația timpurie (prin OUG 19/2021 s-au supendat aceste deduceri pana la data de 31 decembrie 2021),
folosirea oportunității PNRR pentru sponorizarea firmelor prietenilor de casă, și mai puțin pentru creșterea infrastructurii de creșe, grădinițe și școli,
creșterea alarmantă a împrumuturilor astfel încât astăzi, când vorbim, fiecare nou născut din România are déjà de plată 2000 de euro în contul împrumuturilor lui Orban și Cîțu.

Toate acestea nu au condus la încurajarea tinerelor familii, ci dimpotrivă. S-a și văzut! În 2019 și 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani!

Acestea sunt motivele pentru ca v-am invitat astăzi. vorbim despre cum putem salva viitorul acesteițări. Proiectul legislativ, privind sprijinirea familiilor cu copii, este o primă inițiativă a PSD, un prim set de măsuri, dintr-un Proiect mult mai amplu de stimulare a natalității.
În planul mai larg pe care îl avem în ceea ce privește creșterea natalității, vrem includem și pachetul minim de servicii, precum și:
stimulente pentru frecventarea scolii în vederea reducerii abandonului școlar,  
sprijin pentru fertilizarea in vitro,
reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii,
acces la proiectele finanţate din fonduri europene şipentru unitățile de învățământ preuniversitar private,
înființarea de after-school-uri, atât de către stat, cât și stimularea entităților private pentru a face noi investiții în domeniul educațional.

CONCLUZIE: Trebuie ne concentrăm pe calitatea serviciilor din sănătate și educație dacă vrem creștem natalitatea. Trebuie ne concentrăm pe sprijinirea familiilor tinere.

Articole recomandate
Politică

George Tuță anunță întoarcerea unei persoane importante la Primăria Sectorului 1

Politică

Jurnalistul Stelian Negrea: „Piedone pune cu vârf”

Politică

Deputatul PNL George Tuţă a depus o serie de amendamente la Legea bugetului de stat pentru a îmbunătăţi infrastructura din Sectorul 1

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Legea incluziunii financiare a fost adoptată! Se creează un mediu propice pentru prosperitatea românilor!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *