Politică

Liderul PSD, moment simbolic la Snagov de Ziua Europei: Ciolacu dă fiori Guvernului, anunțând că salariul minim european rămâne prioritatea sa

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că prioritatea sa rămâne adoptarea salariului minim european.

Vă prezentăm mesajul șefului social-democraților, cu ocazia Zilei Europei: 

„Stimați invitați,

Vă mulțumesc că ați ales să petrecem împreună Ziua Europei. Suntem astăzi aici, în acest loc special… demnitari, oameni cu funcții administrative, intelectuali, sindicaliști, oameni de afaceri… suntem aici pentru a discuta despre România europeană. Despre idei, valori și proiecte.
Dar nu doar ziua de astăzi este importantă, ci – mai ales – celelalte 364 de zile ale anului, cele care nu sunt zile festive, dedicate ideilor. Acele zile în care fiecare dintre noi ar trebui să exersăm, să punem în practică valorile și principiile europene despre care discutăm azi.
Știu, de cele mai multe ori, clasa politică a îmbrățișat festivismul, în dauna acțiunii concrete. De aceea, la mai bine de un sfert de secol de la momentul istoric de la Snagov, iată, România este astăzi într-o criză acută de idei și proiecte naționale.
În 1995, la câțiva ani de la căderea comunismului, toate forțele politice au înțeles că trebuie să își dea mâna pentru un Pact care să ducă România în Uniunea Europeană și NATO. A fost punctul de cotitură, în care România a revenit în sistemul de alianțe democratice și în lumea civilizată!
Astăzi, la 14 ani de la aderare, clasa politică nu e în stare să găsească consensul pentru o serie de proiecte care să transforme cu adevărat România. Interesele partizane și orgoliile politice trebuie să înceteze! Ele sunt doar o frână în calea construirii unei economii a viitorului, a serviciilor publice echitabile, a șanselor egale, a dezvoltării, a educației și a prosperității pentru toți cetățenii!
Stimați invitați,
Vă cer astăzi să avem înțelepciunea să construim un ”nou Snagov” pentru societatea românească! Avem această datorie, atât pentru românii născuți sub comunism, cât și pentru generațiile tranziției sau a celor născute în România Europeană.
O avem alături de noi pe Hanna.
Este un copil născut în Uniunea Europeană. Un copil care a crescut cu valorile europene. Libertate, drepturi, securitate, mobilitate, standarde. Pentru ea, a fi european înseamnă TOTUL. Înseamnă visele părinților ei împlinite! Educație, prieteni din toate țările, o șansă reală, un viitor mai bun.
Dar trebuie să luptăm în continuare! Pentru visele ei și ale generațiilor născute în România europeană! Nu cu lozinci, ci cu fapte concrete!
Doamnelor și domnilor,
Forța unei națiuni nu stă într-un lider sau altul. Forța unei națiuni este dată de cetățenii săi. Iar românii sunt printre cei mai pro-europeni dintre națiunile UE. Însă, nimeni nu ne garantează locul și rolul în Europa! Noi, cu toții, suntem cei care ne stabilim locul și rolul! Și, da, este adevărat că, în ultimii ani, clasa politică nu a reușit să folosească Uniunea Europeană ca pe un mijloc de a îmbunătăți viața semnificativ viața oamenilor. Pentru că, în final, doar asta contează! Nu statisticile! Nu PIB-ul! Doar viața oamenilor!
De aceea, nu cred în lucrurile fantastice, promovate iresponsabil de politicienii de dreapta. Cred că acestea sunt ZERO dacă nu se simt în viața de zi cu zi a oamenilor! Iar realitatea este că milioane de români trăiesc în continuare la limita sărăciei, iar peste 5 milioane au plecat din țară.
România o va duce mai bine când fiecare român o va duce mai bine!
De aceea, punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea, indiferent de culoarea politică. Este nevoie de politici sociale solide, dacă vrem să scoatem cât mai mulți români din sărăcie. Avem nevoie de locuri de muncă decente și de salarii echitabile. Pentru că aceasta este principala problemă a României reale!
De aceea, vă spun deschis, că – alături de stânga europeană – noi, cei din Partidul Social Democrat vom face tot ce este posibil pentru ca salariul minim european să devină o realitate. Și sunt convins că sindicatele vor veni alături de noi în acest demers! Trebuie să reducem sărăcia, să creștem nivelul de trai cât mai aproape de media europeană!
Doamnelor și domnilor,
Cu toții am văzut cum această pandemie a adus la suprafață toate decalajele de dezvoltare dintre statele membre. De la serviciile publice, digitalizare, sistemele de educație și de sănătate, la problemele de mediu sau la condițiile de muncă.
De aceea, Programul Național de Redresare și Reziliență este atât de important și nu trebuie să îl ratăm. Politicienii de dreapta trebuie să înțeleagă că este șansa istorică a României de a trece la nivelul următor! Nu avem dreptul să ratăm această oportunitate, așa cum s-a ratat intrarea în Schengen sau cum s-a renunțat total la orice orizont de timp pentru adoptarea monedei unice.
Trebuie, în același timp, să ne gândim serios la impozitarea echitabilă a capitalului, o temă care preocupă nu doar stânga europeană, cât și administrația Biden. Este just ca și România corporativă să înceapă să plătească ce se cuvine. Așa cum o fac firmele românești! Așa cum fiecare român își plătește taxele și impozitele care se cuvin! Cred că și dvs, antreprenorii români, sunteți de acord că marile companii plătesc foarte puțin, iar acest lucru nu este corect.
De asemenea, cred că avem datoria să fim alături de toți cei care muncesc din greu, uneori cu mult peste ceea ce este legal, fără concedii și fără viață personală. Dreptul cetățenilor români la deconectare trebuie să devină realitate, pentru că așa începe să se întâmple peste tot în Europa!
Doamnelor și domnilor,
România europeană trebuie să aibă grijă de toți cetățenii săi, indiferent unde locuiesc. Mulți dintre milioanele de români plecați la muncă peste hotare au simțit pe propria piele că România nu le-a fost alături, atunci când drepturile lor au fost încălcate. Scandalul sparanghelului este un exemplu. La fel, abuzurile împotriva muncitorilor români din sudul Italiei. Iar, din păcate, lista poate continua.
România trebuie să acorde asistență concretă și reală cetățenilor săi care muncesc în UE! Nu mai putem asista impasibili cum drepturile concetățenilor noștri sunt călcate în picioare!
Stimați invitați,
PSD a fost un motor al integrării și va rămâne un promotor al intereselor naționale în cadrul european. Am condus procesul de integrare europeană și euroatlantică. Avem experiența necesară pentru a porni un nou proiect de dezvoltare pentru România. De aceea, sper ca, împreună, să găsim acele obiective comune, de stânga sau de dreapta, aflate deasupra ambițiilor de moment ale unor politicieni. Contează doar să ducem România înainte!
Doamnelor și domnilor,
Închei spunându-vă că astăzi sărbătorim nu doar Ziua Europei, ci și Ziua Independenței României și sfârșitul celui de-al Doilea război mondial. O istorie glorioasă, pe care trebuie să o onorăm!
Vă invit să începem acest drum aici. Acum. Vă mulțumesc!l

Articole recomandate
Politică

George Tuță, deputat PNL: „Legea incluziunii financiare a fost adoptată! Se creează un mediu propice pentru prosperitatea românilor!”

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Propun o coaliție pentru incluziunea financiară, prin care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții pentru consumatori”

Politică

George Tuță, deputat PNL: Strategia de educație financiară este la fel de necesară ca strategia națională de dezvoltare a pieței de capital

Politică

George Tuță, deputat PNL: Cetățenii pot sesiza pe romaniafaradosar.ro situațiile când le sunt cerute dosare cu șină, obiecte de papetărie sau copii după documente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *