Politică

Cum a pregătit Ciolacu asaltul pe PNRR de la Guvern, armele cu care i-a surprins pe Cîțu și liderii Coaliției

Surse participante la discuția de la Palatul Victoria au susținut că liderul PSD s-a dus la Guvern blindat nu doar cu specialiști, dar și cu un set concret de principii clare și greu de refuzat. Primul punct, pe care Ciolacu l-a catalogat drept “nenegociabil”, este legat de transparență. “Vrem să ne asigurăm că planul nu este politizat și că banii ajung în fiecare comunitate și nu sunt direcționați discreționar de Guvern”, i-a spus premierului liderul PSD.

O altă cerință esențială a PSD este ca PNRR să aibă un mecanism de descentralizare și control, adică să crească alocările pentru autoritățile locale și județene și să existe un echilibru între toate regiunile țării, dar și între oamenii care trăiesc în orașele mari și cei din urbanul mic sau în rural. De asemenea, să existe mecanisme de control a implementării și informări transparente ale autorităților privind implementarea PNRR.

În al treilea rând, PSD a cerut sprijin concret pentru firmele românești, iar prezența președintelui CNIMMPR, Florin Jianu a fost o mișcare strategică a lui Ciolacu. În acest tandem, au fost propus proiecte care să dezvolte capitalul românesc, să creeze locuri de muncă și să crească nivelul de trai al românilor.

De asemenea, Ciolacu a cerut imperios ca Autostrada Moldovei să fie prinsă în acest Plan. “Este nevoie ca Moldova să fie legată prin autostradă cu restul țării”, i-a spus liderul PSD premierului.

Un punct extrem de controversat abordat de liderul PSD a fost legat de consultanța pe proiectele PNRR. Ciolacu i-a transmis foarte clar premierului Cîțu că se opune externalizării PNRR către firmele de consultanță sau de casă ale PNL și USR. PSD va susține un PNRR pentru români și pentru dezvoltarea României, nu a clientelei politice, a punctat președintele PSD.

“Toate proiectele propuse de noi astăzi pot fi implementate până în 2026. Noi vrem investiții în oameni. Ne dorim ca banii să ajungă la români, nu să fie blocați în tot felul de proiecte fanteziste și inutile ale Guvernului”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, delegația PSD i-a spus clar premierului că NU va susține nicio reformă care nu are legătură cu dezvoltarea României, care este făcută din birouri, fără consultarea celor cărora li se adresează. Ciolacu a cerut ca toate reformele prinse în PNRR să fie votate în Parlament, iar prezenta liderului BNS, Dumitru Costin a gost gândită pentru a întări această solicitare.

Impresia generală a liderilor PSD a fost că nici astăzi, la a treia încercare, Guvernul nu are o viziune coerentă cu privire la PNRR:
– Obiectivele și măsurile propuse de Guvern nu au cap și nici coadă, sunt proiecte aruncate de-a valma, care nu au nicio coerență și nu respectă recomandările Comisiei Europene.
– Probabil fiecare ministru și partid al coaliției i-a transmis premierului prioritățile și interesele proprii, nu ceea ce era necesar și urgent pentru români.
– Nu există în acest moment proiecte fezabile care să poată absorbi mai mult de 20% din banii europeni.

Articole recomandate
Politică

Jurnalistul Stelian Negrea: „Piedone pune cu vârf”

Politică

Deputatul PNL George Tuţă a depus o serie de amendamente la Legea bugetului de stat pentru a îmbunătăţi infrastructura din Sectorul 1

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Legea incluziunii financiare a fost adoptată! Se creează un mediu propice pentru prosperitatea românilor!”

Politică

George Tuță, deputat PNL: „Propun o coaliție pentru incluziunea financiară, prin care sistemul bancar, statul și mediul academic să găsească cele mai bune soluții pentru consumatori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *