ActualitateOpinii

Violența justifică un răspuns mai violent?

Într-un editorial, Vlad Soare, președintele AMBI, subliniază cât de mare este impactul anilor în care infracționalitatea a fost tolerată de către autorități. 

Observăm o creștere a numărului de cazuri în care autoritățile competente sunt nevoite să intervină violent pentru restabilirea ordinii publice. Totuși, cazurile din ultima perioadă ridică problema proporționalității cu care acestea acționează.

Nu trebuie să ne grăbim în a trage concluzii. Este greșit să trimiți oamenii pentru a restabili ordinea fără să fie echipați complet (veste antiglont, taser etc) și să le ceri ca măsurile să fie proporționale.

La fel de greșit este să le ceri celor care s-au obișnuit să își cumpere libertatea să devină imediat conștienți că autoritățile își fac treaba.

În realitate, autoritățile au fost multă vreme corupte și le-au permis acestor oameni să fenteze sistemul. Au închis ochii și au acceptat existența unor clanuri și a unor interlopi. Faptul că, în ultima perioadă a început să se producă o schimbare în bine a acestor autorități, generează confuzie în rândul acestei categorii de cetățeni care era obișnuită că “merge și altfel”. De aici se nasc conflicte. Suntem într-o perioadă de tranziție și din păcate, conflictele vor fi tot mai dese.

Romania a eșuat în a-și educa populația și nu a oferit alternative celor care și-au găsit un refugiu în infractionalitate. Totodată, corupția a dus la o  lipsa de echipare adecvată a personalului chemat să intervină pentru a restabili ordinea publică. Cu toate acestea, întregul context nu justifică acțiuni disproporționate ale autorităților.

În viitor, o solutie ar fi ca la nivel metropolitan, într-o organizare administrativa diferită, sa se constituie poliția metropolitană. Ar fi o instituție mult mai utilă decât poliția locală, care în ultima vreme a fost folosită de către primari pentru interese personale sau chiar politice, fiind deviată de la scopul pentru care a fost constituită.

Articole recomandate
Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Succesul actualei Strategii de Educație Financiară va depinde de calitatea și implementarea sa adecvată în practică”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea, despre cazul 2 mai: „Ne apropiem cu pași repezi de un nou caz Mario Iorgulescu”

Actualitate

Jurnalistul Stelian Negrea: „Silvestru i-a dat Dianei un inel și acum ea îi dă o brățară electronică de picior”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Avem o șansă pe care nu o putem rata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *