Opinii

Marius Budăi: „Guvernul aplică tactica struțului: Ignoră criza și se împrumută în ritm record. Dar cu ce efect?”

Citiți mai jos un editorial semnat de fostul ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi: 

După cum anunța presă, aproape zilnic, Guvernul se pregătește să împrumute, din nou, alte sute demilioane de euro. Vestea nu ar fi îngrijorătoare dacă noile împrumuturi nu ar îngroșa seria sumelor exorbitante pe care Guvernul le-a atras din surse interne și externe, fără a prezenta un scop clar al împrumuturilor realizate.

Împrumuturile guvernamentale, realizate la o rată de 1.000 de euro pe secundă, au împins deja deficitul bugetar la peste 8%. La finalul lunii septembrie, sub bagheta lui Florin Cîțu, guvernul depășise deja suma de 100 de miliarde de lei în materie de împrumuturi de diferite feluri. Sigur că multe state apelează în mod cotidian la împrumuturi pentru a susține anumite mecanisme economice și macroeconomice. Doar că, în cazul nostru, îngrijorător este nivelul record de  împrumuturi realizate, dobânzile dezavantajoase acceptate ca parte a acestor împrumuturi și, cel mai grav, faptul că ele sunt realizate fără niciun fel de orizont strategic.

Lipsa oricărui reper strategic este demonstrat de faptul că aceste împrumuturi dese și mari nu au avut capacitatea de a opri sau de a estompa criza economică actuală. Prețurile bunurilor de consum cresc sistematic, numărul șomerilor tinde să fie din ce în ce mai mare, veniturile scad, industria se comprimă, antreprenorii închid companii. Toate acestea sunt semne clare ale crizei inevitabile. Dacă decidem să corelăm aceste tendințe cu numărul în creștere de români care nu-și pot achita ratele, vom înțelege că recesiunea este deja aici și câștigă teren în ritm alarmant.

Fără un plan de măsuri și fără o serie de soluții clare, România este menținută de Guvern într-o zonă a incertitudinii și a supraviețuirii. Este o zonă a amânării constante care așteaptă, în mod total neinspirat, o ”revenire în V” despre care toată lume știe că nu se va produce niciodată.

PSD este singurul partid care opune acestei strategii a amânării un plan clar de măsuri economice care vizează corectarea situației economice actuale, plecând de la salvarea locurilor de muncă și a afacerilor care duc greul economiei. Programul PSDpropune și o serie de măsuri fezabile, clar finanțabile, cu surse bine definite, printre care se numără și:

  • Acces facil la loc de muncă pentru tinerii din zonele cu risc de sărăcie. Persoanele între 16-25 ani fără ocupație, fără profesie, fără învățământ dual, primesc 350 de euro pe lună primă pentru finalizarea studiilor;  
  • Aceiași tineri vor primi un voucher de pregătire profesională de 1.000 de euro și primă de acomodare pentru transport/cazare/masă – fonduri condiționate de obținerea certificatului de calificare;
  •  Primă de ocupare de 600 de euro împărțită egal între angajat și angajator pentru angajarea tinerilor din zone defavorizate pe o perioadă de un an, cu păstrarea locului de muncă 2 ani;
  • Construirea schemei de ajutor de stat în zone cu șomaj de peste 15% (compensarea cheltuielilor pentru locurile de muncă nou-create – 50% compensare bugetară, 50% creditare de stat);
  • Stimul de inserție de 50% din salariu pentru un an la angajarea de șomeri sau repatriați cu cel puțin o calificare, la un salariu minim acordat de 3.000 de lei;
  • Vouchere pentru reconversie profesională în valoare de 100.000 de euro pentru fiecare companie (se deduce investiția în recalificare, condiția fiind ca angajații să depășească salariul minim cu 10%).

Este evident că soluții există, iar mediul de afaceri este deschis să colaboreze cu PSD pentru a impune o strategie economică de țară menită să salveze România din criză. Tactica struțului care ignoră criza și se împrumută atunci când lațul se strânge este total greșită și ar trebui să fie abandonată imediat de liberali. Altfel, România va pierde orice șansă a revenirii economice într-un timp rezonabil. Factura acestei tactici greșite va fi achitată tot de români.

Articole recomandate
Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Avem o șansă pe care nu o putem rata”

Opinii

George Tuţă: Cum să pregătim viitorul muncii cu oameni capabili să abordeze securitatea cibernetică dacă în sistemul preuniversitar dăm bacalaureatul la informatică… pe hârtie?

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Am aici un buchet de scrisori de la indivizi nemulțumiți de ceea ce scriu”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „De ce nu le place părinților la școală?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *