Opinii

Lucian Romașcanu: „Pandemia și criza economică încep să ocupe agenda publică”

Citiți mai jos un editorial semnat de senatorul PSD Lucian Romașcanu:

Au trecut alegerile locale, iar pandemia și criza economică încep să ocupe agenda publică. Timp de șase luni, guvernul Orban a ascuns sub preș efectele crizei economice apelând la împrumuturi cu dobânzi astronomice, iar despre pandemie a vorbit doar când a fost convenabil din punct de vedere electoral.

Acum lucrurile ies la lumină. Am depășit 2.000 de infectări zilnice, mortalitatea este de peste cinci ori mai mare ca media Uniunii Europene, iar paturile ATI sunt ocupate în proporție de 85%.

Conform ministrului Sănătății, doar în ultima săptămână 770 de elevi s-au infectat cu coronavirus. Zeci de școli se închid zilnic la nivel național, iar tabletele promise de guvern, în martie, nu au ajuns încă la elevi.

Criza economică

Conform ultimelor cifre, economia României a pierdut 500.000 de locuri de muncă de la debutul pandemiei. Între 16 martie şi 1 septembrie, numărul contractelor încetate a depăşit 1,29 milioane, pe când numărul contractelor noi a fost de circa 800.000.

Peste șomajul care crește galopant se adaugă și dezasrtul de la buget. Cifrele arată că bugetul național este puternic dezechilibrat în acest moment. Scăderea veniturilor, în ansamblu, este însoțită de cheltuieli crescute accelerat la toate capitolele.

După 8 luni scurse din 2020, după stările de urgență și de alertă date de guvern prin ordonanțe militare, veniturile statului din profiturile realizate de companii au scăzut cu nu mai puțin de 14,6%. Deficitul comunicat la ultima execuție bugetară este 5,18% din PIB. Însă, o comparație între venituri și cheltuieli arată că diferența între ele este de peste 27% în favoarea cheltuielilor. Deci, statul cheltuie acum cu aproape 30% mai mult decât încasează,iar pentru suplimentare se împrumută.

Jocurile politice ale PNL au îngropat România

Guvernul Orban a procedat la fel ca guvernul Boc în timpul crizei financiare. A dezinformat populația cu privire la efectele reale ale crizei, ținând lucrurile pe linia de plutire din împrumuturi, până la alegeri. Fix la fel a procedat și Orban. După aceste alegeri locale au explodat și cifrele pandemiei, și situația economică.

Articole recomandate
Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Sigur așa va scădea prețul RCA cu hoarde de AUR-iști în stradă”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „ Cum se scoate girafa de sub mocirlă”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Un anunț pentru oamenii de aproape”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Vlad Voiculescu confunda în mod voit procesul de administrare a vaccinurilor cu achiziția”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *