Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Un anunț pentru oamenii de aproape”

Citiți în cele ce urmează un editorial semnat de deputatul PNL George Tuță și publicat pe Digi24.ro

Vă relatam acum ceva vreme câteva supărări recurente pe care le au românii în raport cu statul care îi reprezintă și teoretic ar trebui să le facă viața mai ușoară. Dincolo de amuzant sau anecdotic, nevoile cetățenilor din București și de oriunde sunt foarte simple. Am realizat acest lucru în conversații îndelungi cu prieteni, cu șoferi, cu oameni din circumscripție, cu studenți participanți la hackathoane, cu petenți, cu antreprenori de toate calibrele.

Nevoile simple se traduc pe scurt printr-un “stat-prieten”, care trebuie să facă gesturi mici în mod consecvent ca să îi ajute pe cetățeni să se ajute singuri.

Am realizat că nevoile evocate nu țin mai deloc de politica mare, de frământări macro. Lumea nu vibrează neapărat la marile dosare care nasc marile conversații, ci mai degrabă la măsurile care îi afectează imediat. Nu fără oarecare amărăciune, am realizat că așteptările de la clasa politică se mișcă în jurul ideilor de bază care țin de setarea regulilor funcționale.

Românii au învățat să nu ceară de la stat altceva decât pregătirea pistei și a boxelor în așa fel încât evoluția concurenților pe traseu să se poată face în mare viteză și fără riscuri de accidentare.

Deși mi-a fost dificil, am acceptat că este omenește să îți pese mai mult de comunitatea apropiată (de bloc, de cartier, de oraș) decât de comunitatea extinsă (regiune sau chiar țară). Cu România în NATO și UE, grija pentru independență, identitate și integritate teritorială pare, din fericire, îndepărtată.

Rămâne preocuparea legitimă pentru universul apropiat. Ce fel de spitale are orașul meu? În câte schimburi învață copiii la școală? Unde parchez? De ce să stau la cozi? Cum îmi feresc copilul de droguri? De ce să mă aplec la ghișee? De ce e mizerie în oraș? În ce parcuri mă relaxez? etc. Subiecte care țin mai degrabă de administrațiile locale decât de brațul legiuitor al Parlamentului.

Un proiect la care am muncit foarte mult, dispariția dosarului cu șină și a copiilor inutile, mi-a arătat că o lege emisă de Parlament se poate regăsi lovită de nulitate dacă autoritățile locale, care ar trebui să o aplice, nu doresc acest lucru.

Citiți continuarea AICI

Articole recomandate
Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Sigur așa va scădea prețul RCA cu hoarde de AUR-iști în stradă”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „ Cum se scoate girafa de sub mocirlă”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „Vlad Voiculescu confunda în mod voit procesul de administrare a vaccinurilor cu achiziția”

Opinii

Jurnalistul Stelian Negrea: „DNA se ocupa și de cei mai mari agenție de influenta ai rusiei in Romania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *