Tot mai mulți români devin conștienți de necesitatea vaccinării copiilor, lăsând în offside mișcările unor ONG-uri îndreptate împotriva acestei inițiative.
În contextul creșterii cazurilor de gripă din România, dar și sub amenințarea Coronavirusului, tot mai mulți români, în special părinții, conștienți că cei mai expuși acestor riscuri de îmbolnăvire severă sau chiar de deces sunt copiii, și-au exprimat acordul cu privire la vaccinarea obligatorie și o susțin.
Indiferent de presiunile unor ONG-uri care se opun vaccinării, necesitatea unei acțiuni eficiente devine tot mai urgentă. Imunizarea prin vaccinare este, poate, cea mai eficientă și mai ieftină metodă de prevenire și de combatere a unei epidemii, reducând simțitor riscul unui deces. Orice părinte poate confirma că un vaccin anti-gripal costă mult mai puțin decât tratamentul sau chinul unui copil/adult bolnav de gripă.
Mai mult decât atât, un sondaj realizat de INSCOP Research arată că 81.1% dintre români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, iar 62,7% sunt de acord cu vaccinarea obligatorie a micuților.
Menționăm că un proiect de lege în acest sens a fost inițiat de parlamentarii PSD, fiind adoptat de Senat și aflându-se în dezbatere publică în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.
La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, președintele USR Dan Barna spunea că susține vaccinarea obligatorie și că USR va analiza stadiul proiectului pe care îl propune PSD în acest context. Liderul USR a subliniat că „vaccinarea este un drept al viață al copiilor” și că oamenii ar trebui să iasă din logica principiilor „medievale”.
Proiectul de lege prevede condiționarea înscrierii în colectivitate a copiilor și adulților de realizarea vaccinurilor obligatorii, pe baza unui act eliberat de medicul de familie. Proiectul PSD arată că noua Lege a vaccinării este necesară pentru că impune acțiuni și măsuri vitale, precum:
- Asigurarea stocurilor de vaccinuri în caz de epidemie;
- Asigurarea unui buget dedicat pentru intervențiile în caz de urgență;
- Pregătirea personalului pentru intervenție;
- Stabilirea procedurilor standard de vaccinare pentru situațiile de urgență;
- Realizarea evidenței copiilor eligibili de vaccinare.
Trebuie precizat, totodată, că în România gradul de vaccinare a copiilor este mult mai scăzut decât în alte state din UE unde vaccinarea nu este obligatorie, având în vedere că nu există o educație civică semnificativă în țara noastră, în acest domeniu. Statele în care vaccinarea este obligatorie sunt Franța, Italia, Belgia, Polonia, Grecia, în timp ce în Austria nu se acordă ajutoare sociale părinților care refuză vaccinarea. De asemenea, recent, și Germania s-a alăturat statelor care au introdus vaccinarea obligatorie.
Sursa foto: Playtech.ro