În comuna Orbeasca, din județul Teleorman, locuitorii se confruntă cu un fenomen controversat și anume depopularea zonei. Din cauza dorinței de a lucra în străinătate și a stilului de viață precar din această comună, oamenii au ales să plece, declarându-se o situație critică referitor la numărul de locuitori rămași, respectiv 52.
Comuna Orbeasca este o zonă vulnerabilă, privată de posibilități și situat în județul Teleorman, iar locuitorii din această zonă nu au fost mulțumiți de stilul de viață, dar nici de locurile de muncă limitate sau slab plătite, astfel s-au stabilit în zona urbană. Din cauza subdezvoltării sau lipsei de centre comerciale, de clinici, locuitorii au fost nevoiți să părăsească această zonă.
Din nefericire, persoanele care au emigrat, și-au lăsat în urmă rudeîn vârstă, întrucât aceștia nu se pot adapta unei astfel de schimbări, dar și pentru că nu au dorit să își abandoneze casele, unde și-au petrecut viața timp de decenii întregi. Astfel, în timp, Orbeasca a ajuns la un număr de 52 de locuitori, toți cuprinși între vârste de 60-85 de ani.
,,Au plecat pe rând să muncească, să câștige mai bine și am rămas doar noi, n-avem cum să muncim, să avem grijă de casă, să ne întreținem, suntem bătrâni”, declară unul dintre locuitorii rămași în satul fantomă.
Primarul comunei Gheorghe Budică a remarcat această problemă locală serioasă și a conceput un proiect în cadrul căruia mai mulți voluntari din tot județul Teleorman vor livra o masă pe zi pentru fiecare persoană rămasă în comună.
Edilul a organizat o campanie prin intermediul căreia a strâns voluntari, dispuși să ajute comunitatea, iar oamenii vor merge zilnic și le vor procura locuitorilor din comună, o masă caldă. Deși, problema adevărată este subdezvoltarea acestei comunități, primarul susține că va lua măsurile necesare, dar primul pas este de a le asigura hrană persoanelor în vârstă.
Primarul a realizat mai multe proiecte în trecut de pe urma cărora au beneficiat sătenii, precum construirea unei grădinițe și extinderea rețelelor de apă și de canalizare, fiind apreciat pentru reușitele sale, drept dovadă fiind faptul că a fost reales de două ori.
Budică își exprimă îngrijorarea față de acest fenomen de depopularea și dorește să ia mai multe măsuri în viitor pentru e preveni situații critice ca a celor 52 de locuitori.
,,Este o situație neplăcută, chiar tragică, însă cu această inițiativă sperăm că îi vom ajuta pe locuitorii rămași din Orbeasca. Curând acest proiect și în prezent, alte trei sunt în curs de dezvoltare. Persoanele vârstnice vor primi zilnic o masă caldă care, deși, nu pot compensa cu faptul că au fost abandonați de familii, sperăm că le va oferi un sprijin. Încercăm, împreună cu Consiliul Județean Teleorman să aducem o dezvoltare industrială în comunele din tot județul pentru a evita posibile viitoare scenarii ca acesta.”
Budică dorește să-i încurajeze pe tineri să se întoarcă acasă. Primarul va propune reducerea taxelor și a impozitelor la minim care ar fi plătite de românii aflați peste hotare, dacă s-ar întoarce în România și ar începe o afacere sau ar construi o casă. La momentul actual există numeroase comunități ce se află în situația comunei din Teleorman, dar România nu se poate schimba peste noapte. Cu toate acestea nu se poate măsura impactul pe care o inițiativă precum o masă caldă o poate avea dacă s-ar multiplica la nivel național, dar putem să fim siguri că ar aduce un zâmbet pe fețele mai multor persoane în vârstă care se simt neglijate.
*Acest articol este un sample, faptele sunt fictive.