În urmă cu un an de zile, nu mulți analiști politici îl puteau enumera pe Marcel Ciolacu printre liderii care ar putea conduce PSD. Probabil că nici baronul buzoian nu se vedea în prima linie a politicii românești. Deși s-a aflat în spatele liderilor partidului în timpul episoadelor esențiale din ultimii ani, nu era văzut ca o soluție pentru postul de președinte PSD. Înainte să devină președintele Camerei Deputaților, după două căutări pe Google sau discuții pe holurile Parlamentului, puteai afla despre Ciolacu fie că este un lider local tipic PSD, fie că este omul lui Omar Hayssam, dar nu că este viitorul conducător care o să salveze cel mai mare partid din România.
Întrebările la care trebuie să răspundă PSD
Poate conserva Ciolacu puterea pentru PSD la nivel local? Este omul de care are nevoie partidul pentru a se reorganiza? Are autoritatea necesară pentru a conduce cel mai mare partid din România? Poate scoate PSD din izolarea politică internă? Poate repara relația cu Ambasada Americii și celelalte forțe internaționale? Sunt doar câteva întrebări la care PSD trebuie să răspundă înainte de a merge mai departe cu Ciolacu sau de a alege să meargă pe mâna altcuiva.
Profilul omului care poate mobiliza PSD pentru conservarea puterii la nivel local
Ciolacu nu este un mare orator și nici măcar nu s-a ferit de scandaluri. Sunt dubii legate de declarația de avere a liderului social-democrat. Sunt aceste suficiente suficiente să-l îndepărteze de prima linie a partidului?
Ca de fiecare dată când PSD este slăbit, analiștii vorbesc despre nevoia partidului de a se reforma și de a aduce figuri noi în fruntea social-democraților. Ceea ce ignoră toți cei care cred că au găsit soluția la criza din PSD este că social-democrații au avut cele mai bune rezultate electorale atunci când au fost conduși de oameni care erau cunoscuți, apreciați și respectați de către membrii simpli și structurile interne.
Atunci când PSD a fost condus de un personaj cu un profil de tehnocrat, rezultatele n-au fost satisfăcătoare pentru ambițiile social-democraților. În perioada în care Geoană a condus destinele social-democraților, baza partidului nu s-a simțit conectată la conducerea națională, iar luptele dintre baroni au degenerat. Deși avea toate premisele să câștige alegerile prezidențiale din 2009, Geoană a pierdut în fața lui Băsescu, fiind slăbit de multe trădări din interiorul partidului pe care nu a putut să-l conducă. Liviu Dragnea a venit la conducerea partidului atunci când mulți credeau că PSD n-o să mai revină la guvernare după epoca Ponta. Fiind un om cu conexiuni în toată țara, strângând relațiile cu toți liderii regionali din poziția de președinte executiv și secretar general, liderul teleormănean a fost primit și urmat de structurile locale în lupta câștigată pentru primării și Parlament. Tot Dragnea a condus campania pentru alegerile europarlamentare, atunci când partidul a pierdut, pe fondul ruperii liderului de baza partidului, punând interesele personale din justiție mai presus de agenda politică a PSD.
Ciolacu este un personaj provenit din linia a doua a liderilor PSD. A crescut natural, atât în partid, cât și în funcții publice. Până să ajungă parlamentar, a fost prefect, consilier local și viceprimar, reușind să parcurgă drumul pe care îl face orice pesedist care vrea să crească și să înțeleagă jocul politic. A făcut parte din ultimele formule de conducere a social-democraților la nivel național și a condus destinele unei organizații județene, reușind să înțeleagă realitățile cu care se confruntă primarii, consilierii locali și județeni, reprezentații locali care reprezintă baza de putere cea mai importantă a PSD.
Cine poate avea autoritate în PSD
Fie că a fost vorba despre președintele Iliescu sau premieri precum Năstase sau Ponta, PSD s-a întărit atunci când s-a putut raporta la un lider cu autoritate în statul român. Ciolacu nu are farmecul lui Iliescu, erudiția lui Năstase sau energia lui Ponta. Este capabil să folosească aceeași rețetă de întărire a puterii folosită de predecesorii săi?
Din vara anului 2019, Ciolacu ocupă poziția de lider al Camerei Deputaților. După ieșirea partidului de la guvernare, accesul lui Ciolacu la distribuirea funcțiilor și a resurselor din Parlament a devenit esențială pentru partid, fiind singurul pesedist care poate negocia cu celelalte partide dintr-o poziție importantă, dar și singurul care poate ajuta parlamentarii social-democrați să-și impună proiectele și agenda politică.
Cine poate să scoată PSD din izolarea politică în care a ajuns la moțiunea de cenzură
Una din marile griji ale primarilor PSD este izolarea partidului pe plan național care poate duce la pacturi pentru boicotarea social-democraților la nivel local. Este Ciolacu omul care poate asigura înțelegeri cu alte formațiuni politice în vederea realizării de alianțe pentru consiliile locale și județene?
Ciolacu a devenit președintele Camerei Deputaților după dispariția lui Dragnea. Pentru a ocupa această funcție, noul lider social-democrat s-a bazat pe sprijinul explicit sau implicit al mai multor forțe politice. Pe lângă partenerul de guvernare din acel moment, ALDE, Ciolacu a negociat cu UDMR și PRO România. UDMR a propus propriul candidat, în persoana lui Kelemn Hunor, blocând planurile PNL de a constitui o nouă majoritate. Pe baza bunei relații pe care o avea cu foștii pesediști din PRO România, Ciolacu s-a bucurat de sprijinul parlamentarilor din echipa lui Ponta. A fost primul semnal clar că are capacitatea de a aduna în jurul PSD alte forțe politice. După izolarea politică în care a ajuns la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, Ciolacu dă semne că poate aduce alte forțe politice aproape de PSD în vederea constituirii unui front anti-Iohannis. Prin recuperarea forțelor anti-Iohannis din fragila majoritate care a votat instalarea guvernului Orban, Ciolacu poate asigura susținerea necesară de care PSD are nevoie pentru a-și conserva puterea în consiliile locale și județene, indiferent de creșterea PNL sau USR-PLUS din sondaje.
Cine poate să repare relația PSD cu ambasada SUA
Deși a ocupat poziții importante atât la nivel național sau local, PSD nu a reușit în ultimii ani să-și impună marile proiecte. Pe fondul acțiunilor discrete ale partenerilor internaționali ai României, planurile puse la cale de Dragnea nu au fost puse în aplicare de guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă. Este Ciolacu omul potrivit pentru a relua dialogul cu partenerii internaționali ai României?
Ciolacu a simțit potențialul unui nou început pentru PSD în relația cu Ambasada Americii, participând la o întâlnire cu noul ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman, în urma căreia ambele părți implicate au transmis comunicate de presă. Spre deosebire de mesajele transmise de americani în perioada Dragnea-Dăncilă, ambasada nu a mai simțit nevoia să-și exprime îngrijorarea față de popunerile avansate de PSD.
Ciolacu, răspunsul-surpriză la întrebările apărute în timpul crizei din PSD
Fără să fie un lider crescut să ocupe cele mai înalte funcții în interiorul partidului sau în fruntea statului român, Ciolacu a profitat de contextul crizei din rândurile social-democraților și a venit cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări din interiorul partidului, devenit astfel singurul răspuns pe care îl mai poate da cel mai mare partid din România. PSD a venit cu surpriza de acolo de unde au venit cele mai bune soluții pentru organizarea unui partid stabil: din interior.
* Acest articol este un sample.