Opinii

George Tuță: „Viitorul la ghiozdan. Ce NU se discută pe grupurile de părinți”

Citiți mai jos un editorial semnat de deputatul PNL George Tuță, publicat pe Digi24:

O parte dintre elevi au revenit de luni în băncile școlii. Un prilej de răsuflare ușurată pentru părinți, dar și de îngrijorări difuze a propos de reintegrare, siguranță și vaccinare. Școala online ne-a forțat să vedem îndeaproape toate slăbiciunile sistemului educațional, iar multe întrebări au rămas fără răspuns. Ori primesc un răspuns pe măsură ce apar noi întrebări.

Un lucru este clar, problemele școlii românești nu se pot rezolva doar distribuind tablete. Ceva trebuie gândit în plus, la nivel macro și pe termen lung. Pe termen scurt, tableta nu a înlocuit nimic din ghiozdanul analog. Atâta timp cât vom avea aceleași inputuri, nu ne putem aștepta la rezultate diferite. Iar inovarea trebuie să înceapă cu adevărat cât mai curând în școală și în ansamblul societății.

Ne-am obișnuit să facem lucrurile în același fel de atât de mult timp încât școala și-a pierdut treptat capacitatea de a răspunde scopului pentru care a fost creată – să pregătească generațiile tinere pentru viitor. Trebuie să reflectăm – ce putem face diferit pentru a adapta educația la nevoile viitorului apropiat? Cum scăpăm de ghiozdanele de 8 kg, de toaletele din curte, de profesorii demotivați și de programa îmbătrânită?
Și mai ales, cum ne asigurăm că puștimea de sub ghiozdane nu va ceda peste zece ani tentației emigrării către zări mai ofertante?

Inovarea trebuie să înceapă cât mai curând și trebuie să se întâmple la nivel de sistem. Nu ne ajută să vorbim despre digitalizare și atât, ci despre cum transformăm tot ce înseamnă educație în România, astfel încât să nu mai fim puși în situația de a găsi soluții de moment. Avem nevoie de un plan concret care să indice clar drumul și cu care să ne punem cu toții de acord. În Parlament, în Guvern, în autoritățile locale și pe grupurile de părinți.

Citiți mai multe AICI

Articole recomandate
Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Open data și securitatea financiară. Utilizarea datelor ne protejează de riscuri”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Semnal la butelie și Netflix pe datorie. Cât de mare trebuie să fie presiunea la Internet?”

Opinii

George Tuță, deputat PNL: „Messi, hamsii și tzatziki sau cum se aseamănă businessul românesc cu cel catalan”

Opinii

Deputatul PNL George Tuță: „Dl Orban și efectul advers al cafelelor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *