Politică

George Tuță: România are datoria să îi păstreze acasă pe asistenţii medicali şi moaşe

Deputatul George Tuţă a participat marţi, 19 iulie, la conferinţa aniversară de nivel înalt ”A look back to lead forward – Tracing new paths to excellence in nursing and midwifery” organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de funcţionare a Ordinului Asistenţilor Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Cu această ocazie a susţinut un discurs prin care le-a transmis participanţilor că le oferă suportul necesar, din calitatea de deputat, pentru a găsi soluţii la problemele pe care le întâmpină, conform unui comunicat publicat pe site-ul Camerei Deputaților.
„Vă mulţumesc pentru participarea dumneavoastră generoasă la cea de-a douăzecea aniversare a Ordinului şi la conferinţa care îşi propune să traseze o schiţă a viitorului pentru profesia în care evoluaţi. Din postura de membru al Legislativului românesc, sunt chemat să identific, împreună cu ceilalţi parlamentari, cu membrii Guvernului şi cu reprezentanţii comunităţii, soluţii pentru creşterea competitivităţii României. Soluţii pentru stimularea inovaţiei, a educaţiei financiare şi a exporturilor.
Din păcate statisticile ne arată că în ultimii ani România a exportat, între ghilimele, şi resursă umană foarte valoroasă. Nu e un secret faptul că una dintre cele mai importante profesii care a ales calea străinătăţii este reprezentată de asistenţi medicali, moaşe şi personal medical de sprijin. Acest fapt reprezintă o problemă majoră a statului nostru, care în timp nu a găsit soluţii viabile pentru a oferi orizont unor persoane cu o pregătire deosebită. Nu le-a oferit suficiente condiţii şi recunoaştere socială astfel încât aceşti profesionişti să decidă, pentru ei şi familiile lor, că e mai bine în România.
Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali din diferite specializări sunt apreciaţi peste tot prin lume pe unde îi poartă cariera şi viaţa. Într-o profesie în care cunoştinţele şi experienţa se traduc în sănătate şi chiar viaţă, aţi demonstrat că România are şcoală bună şi produce oameni bine pregătiţi în domeniile în care activaţi. Aţi devenit, poate fără voie sau intenţie, ambasadori ai României în toate colţurile lumii. Persoane aducătoare de alinare şi speranţă, sursă de empatie şi curaj. România are însă datoria să vă păstreze acasă, aproape de familii, de comunitate şi de sistemul sanitar care v-a format. Iar această păstrare aproape nu se poate face prin măsuri coercitive, ci prin edificarea unui sistem mai bun care să vă ofere condiţiile, şansele şi posibilităţile de exprimare profesională şi umană pe care le meritaţi pe deplin.
Este vorba despre o relaţie în care breasla listează problemele de rezolvat, iar statul caută cele mai bune soluţii legislative, executive şi de incluziune. Iar dacă acelaşi stat român va găsi şi soluţiile de a-i readuce acasă pe acei profesionişti care au fost nevoiţi să emigreze, înseamnă că va fi început să îşi răscumpere o parte din greşelile trecutului.
La douăzeci de ani de la înfiinţarea Ordinului, o astfel de misiune manifest poate fi inclusă pe lista măsurilor care pot defini viitorul. Aceasta poate fi una din măsurile excelenţei şi poate deveni un legacy al acestei conferinţe. Iar dacă drumul către concluzii complicate poate însemna obligatoriu mari dureri de cap, suntem recunoscători că în această sală vom avea parte de îngrijire adecvată”, a declarat George Tuţă, chestorul Camerei Deputaţilor.
Evenimentul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a transmis un mesaj prin vocea consilierului prezidenţial Diana Loreta Păun. De asemenea, prim – ministrul României, Nicolae Ciucă, li s-a adresat asistenţilor şi moaşelor din România şi a transmis că vor avea parte de suportul Guvernului României.
La conferinţă au mai participat senatoarea Nicoleta Pauliuc, secretarii de stat Iulian Popescu, Raed Arafat, Emilian Imbri, europarlamentarul Cristian Buşoi, director pentru politici şi sisteme naţionale de sănătate OMS, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, şi alţi factori de decizie.
Articole recomandate
Politică

George Tuță, deputat PNL: Certificatele de cazier judiciar vor fi eliberate și în formă electronică

Politică

George Tuţă şi Radu Oprea: Iniţiativă legislativă prin care oferim oportunitatea fiecărui cetățean să aibă garantat un cont, fără comisioane financiare

Politică

Dosarul cu şină va deveni în curând istorie. Instituțiilor publice le-ar putea fi interzisă solicitarea oricărui obiect de papetărie

Politică

George Tuţă: “Trebuie să ne uităm la serviciile financiare sau la accesul la serviciile financiare ca la alimentarea cu apă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *