Opinii

George Tuță: „București: < paine si="sare"/ > pentru avangarda cibernetică a UE”

Citiți mai jos un editorial semnat de deputatul PNL George Tuță, publicat pe Digi24

Știrea inițială: Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al Uniunii Europene – prima structură a UE de pe teritoriul României. Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) va avea ca obiectiv să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor. Competiția pentru găzduirea centrului a fost purtată, printre altele, cu München, Bruxelles, Luxemburg sau Varșovia.

Este limpede, sună foarte bine. Avangarda cercetării în securitate cibernetică se va regăsi cu arme și bagaje în capitală. Dar care sunt mizele, care sunt perspectivele și, cu voia dumneavoastră, care sunt șansele pe care ni le oferă decizia? Plus un byte de istorie la final.

Dincolo de concentrarea de creiere și expertiză care se va produce inevitabil, ca de obicei miza principală este legată de resurse. Alexandru Nazare, actualul ministru de finanțe și fostul reprezentant special al Guvernului pentru Centrul Cyber al UE, spunea că centrul de la București va prelua finanțările din programele Orizont și Digital Europe, care valorează peste 2 miliarde de euro, fonduri europene, și le va coordona pentru toată Uniunea Europeană. Ceea ce nu este puțin lucru, depinde doar de noi să demonstrăm bună administrație.

Doar în programul Digital Europe, sume importante merg către supercomputing, inteligență artificială, securitate cibernetică sau tehnologie în economie. Cu primele call-uri de proiecte așteptate să apară în primul trimestru al anului, companiile ar trebui deja să-și retușeze prezentările.

Citiți mai multe AICI.

Articole recomandate
Opinii

George Tuță: „Recviemul numărătorului de bani sau cum motorul electric va ucide mineriadele”

Opinii

George Tuță: „Viitorul la ghiozdan. Ce NU se discută pe grupurile de părinți”

Opinii

George Tuță: „Greșeala este iminentă. Lecțiile sunt opționale”

Opinii

George Tuță: „Google oferă finanțare inițiativelor pentru egalitate socială în România”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *