Politică

Ciolacu obține sprijinul Ursulei von der Leyen în conflictul cu actuala putere

Oficialii europeni îi dau dreptate lui Marcel Ciolacu. Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie să fie rezultatul unui dialog între partide, autorități și societatea civilă.

Comisia Europeană confirmă îngrijorările exprimate de Partidul Social Democrat privind absența dialogului în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, politica fiscală a României și tentativele de schimbare a Avocatului Poporului.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, transmite prin intermediul unei scrisori adresate lui Marcel Ciolacu,este o obligație a statelor membre ca PNRR să fie rezultatul unor consultări extinse cu autoritățile locale și regionale, partenerii sociali, organizațiile societății civile, organizațiile de tineret și alte părți interesate relevante, iar contribuțiile acestora să fie reflectate pe deplin în plan. Oficialul european atrage atenția asupra importanței PNRR în depășirea pandemiei și a consecințelor sale economice și sociale în întreaga Europă.

În aceeași scrisoare, cu referire directă la modul în care guvernul Cîțu a construit bugetul de stat pe anul 2021, președintele CE subliniază că derogările de la Tratatul fiscal nu anulează obligațiile României de a avea o politică fiscală sustenabilă, orientată către investiții echitabile și ținerea sub control a datoriei publice.

De asemenea, în scrisoarea Ursulei von der Leyen se face referire și la declarațiile repetate ale liderilor Coaliției cu privire la schimbarea Avocatului Poporului. Președintele CE reamintește rolul important al instituției Avocatului Poporului în funcționarea statului de drept și bunele practici europene în menținerea unui echilibru între puterile statului.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, la începutul lunii martie, o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintelui executiv al CE, Frans Timmermans,în care își exprima îngrijorarea cu privire la acțiunile nedemocratice ale puterii de la București. În scrisoare, Ciolacu semnala politizarea fondurilor publice, a finanţării europene şi a funcţiilor publice din România, precum și atacul public şi radical al Guvernului împotriva Avocatului Poporului, a membrilor Curţii Constituţionale a României şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Articole recomandate
Politică

Primarul Daniel Băluță, în plenul Comitetului European al Regiunilor (CoR): „Nevoile oamenilor să stea la baza redactării tuturor politicilor publice europene!”

Politică

Liderul PSD, moment simbolic la Snagov de Ziua Europei: Ciolacu dă fiori Guvernului, anunțând că salariul minim european rămâne prioritatea sa

Politică

Marcel Ciolacu: „Suntem la capătul celei mai negre săptămâni din guvernarea coaliţiei”

Politică

Deputatul George Tuță: „Cât costă un gram de încredere?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *