Facebook

Să ne ridicăm în apărarea libertății de exprimare!

Sursa: Rebega Laurențiu

Să ne ridicăm în apărarea libertății de exprimare!
În mai multe medii circulă informații alarmante despre o viitoare acțiune a PSD împotriva presei care critică actuala putere. Mai precis, este vorba despre un proiect de lege pentru „transparentizarea finanțărilor și modul de cheltuire a banilor”, fiind în special vizate publicațiile electronice, redacțiile și site-urile online. Acest demers este clar o amenințare la adresa libertății de exprimare, a libertății presei și a jurnaliștilor independenți. Ce e greu de înțeles? Luna trecută, ministrul de Interne, Carmen Dan, opina că activitatea românilor pe rețelele de socializare va trebui reglementată prin lege, în sensul de a controla conținutul lor, pentru a ne alinia la legislația europeană. Ar trebui să vedem aici un semnal!
Presa și orice ONG, orice publicație sau asociație non-profit sunt obligate să funcționeze după legi clare, să fie înregistrate și să plătească taxele aferente. În rest, libertatea de exprimare este garantată prin Constituție, precum și prin apartenența României la spațiul euro-atlantic. Singurele limitări asupra conținutului sunt legate de incitarea la ură și la violență și sunt reglementate explicit prin lege.
Libertatea presei a fost, din 1990 și până acum, singurul spațiu care a scăpat încercărilor de control politic de inspirație totalitară. Iată că se profilează un risc major în acest sens. Cred că toată partea sănătoasă a societății românești trebuie să se mobilizeze rapid și hotărât pentru a contracara orice încercare de limitare a libertății de exprimare.

Scrie un comentariu