Facebook

Relația dintre Uniunea Europeană și…

Sursa: Norica Nicolai

Relația dintre Uniunea Europeană și țările din Parteneriatul Estic nu poate evolua în condițiile în care unele statele partenere acționează în defavoarea drepturilor de bază ale minorităților naționale, luându-le posibilitatea de a-și putea desăvârși educația în limba maternă.

În ciuda semnalelor de alarmă trase în cursul săptămânii trecute, autoritățile de la Kiev refuză să retragă o lege discriminatorie și nedreaptă, aceea care statuează că, în Ucraina, învățământul se va desfășura doar în limba națională. O importantă comunitate românească, și nu numai, va avea prin urmare școlile închise în scurt timp. Am spus-o ieri în cadrul schimbului de opinii cu deputații ALDE unde a fost invitată Federica Mogherini, Înalta Reprezentantă a UE pentru Afaceri Externe, am repetat-o și în această dimineață în cadrul Comisiei de Afaceri Externe unde a fost prezent reprezentantul Ucrainei, Borys Tarasiuk. În timp ce șefa diplomației externe a UE a afirmat că va avea un dialog pe această temă săptămâna viitoare la New York unde se va întâlni cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, oficialul ucrainean a spus că această lege nu reprezintă o problemă și că este o situație absolut normală, iar îngrijorările noastre sunt exagerate.

Prin urmare, consider necesară, în cadrul Adunării Parlamentare a Euronest din octombrie de la Kiev, adoptarea unei rezoluții care să spună clar Ucrainei că statutul de partener al UE nu tolerează comportamente de acest gen, că drepturile minorităților naționale stau la baza valorilor europene și că ele trebuie garantate și de partenerii noștri. Voi susține și promova această declarație astfel încât ea să se afle și pe masa de discuții a liderilor europeni cu ocazia Summitului parteneriatului Estic ce se va desfășura la Bruxelles în luna noiembrie a acestui an.

Scrie un comentariu