Blog

Până acum, atât eu cât și alți analiști…

Sursa: Sorin Roșca Stănescu

Până acum, atât eu cât și alți analiști ne-am referit mai degrabă la doamna Laura Codruța Kovesi, încercând să observăm și să respectăm diferențele specifice dintre instituție și persoana care o conduce. În urma ultimului comunicat DNA, acest lucru nu mai este posibil. Acuzând-o pe procuroarea Mihaela Moraru Iorga  de fapte incredibil de grave, printr-o postare publică, DNA s-a implicat ca instituție. Ce se întâmplă, prin urmare, dacă acuzațiile sunt reale? Ce se întâmplă dacă ele nu sunt reale?

Procuroarea Mihaela Moraru Iorga a fost până de curând una dintre emblemele instituției. A stat non stop în ultimii ani pe panoul de onoare, având cele mai înalte calificative și fiind deseori menționată pentru soluționarea unora dintre cele mai grele dosare. Fiind șefă de secție, făcea parte din conducere. Peste noapte, doamna Laura Codruța Kovesi a zburat-o. Dar coșmarul abia apoi a început. Pentru că, iată, începând de joi, Mihaela Moraru Iorga a fost acuzată în mod oficial, prin comunicatul DNA, de fapte de corupție de o gravitate extraordinară, săvârșite chiar în interiorul instituției și beneficiind de statutul de procuror anticorupție. Pe scurt, procurorul și-ar fi însușit în mod ilegal o sumă uriașă de bani, pe care i-ar fi păstrat culmea, chiar în seiful DNA.

Dacă așa stau lucrurile, urmează să fie cerută arestarea doamnei Mihaela Moraru Iorga, după care să fie declanșată de către foștii ei colegi, poate și subordonați, o anchetă penală finalizată printr-un rechizitoriu și o condamnare. Asta ar însemna, nici mai mult nici mai puțin, că cea mai calificată instituție a luptei anticorupție din România ultimului deceniu are în structura centrală și chiar într-o funcție de conducere procurori corupți până în măduva oaselor. Ce luptă anticorupție mai e și asta? Instituția este atât de năprasnic lovită din interior încât, iată, este silită să recunoască printr-un comunicat această tristă realitate și să inițieze de îndată o auto-operație chirurgicală extrem de dureroasă și de traumatizantă. Executată cumva în public. Și asta în condițiile în care, în urma ultimelor evenimente, credibilitatea DNA este din ce în ce mai mult pusă la îndoială, atât în plan intern cât și în plan extern. Inclusiv în Congresul Statelor Unite.

Citiți AICI mai multe

Scrie un comentariu