Facebook

Înfiinţarea instanţelor fiscale. Desfiinţarea planului de control al ANAF

Sursa: Alina Gorghiu

Înfiinţarea instanţelor fiscale. Desfiinţarea planului de control al ANAF
În România, la acest moment, avem nevoie, ca de aer, de instanţe specializate în domeniul fiscal astfel încât instanţele normale să fie degrevate de speţele de fiscal. Nu e normal ca un judecător care nu are niciun fel de pregătire în domeniul fiscal să trateze, să judece, litigii cu sume foarte mari, pentru că decizia sa întotdeauna va sta sub semnul intrebarii. Cum poate cineva fără expertiză în domeniul fiscalităţii să judece aceste procese cu mare impact financiar asupra societăţii, nu stiu.
Ieri după-masă am avut la Deva o întâlnire cu colegii noştri din organizaţia PNL Hunedoara, urmată de o conferinţă de presă. Dacă tot am discutat săptămâna aceasta despre problemele ANAF, blocajele şi inadvertenţele instituţionale care afectează contribuabilii, fie ei persoane fizice sau juridice, am vorbit şi despre câteva din măsurile pe care le propune PNL pentru reformarea acestui sistem.
Politica de plan a celor de la ANAF trebuie să dispară. Este o măsură inclusiv pentru protejarea funcţionarilor publici pentru că aceştia, în goana realizării acelui plan, pe care, din pacate, îl impune instituţia, imping limitele controalelor peste lege. De aceea, se ajunge la foarte multe situaţii în care sunt daţi în judecată pentru abuz în serviciu, la plângeri penale care, de multe ori, se soldează cu o nesiguranţă atât a funcţionarului public, cât şi a contribuabilului. Funcţionarii trebuie remuneraţi şi trebuie educaţi în spiritul celor mai bune servicii publice. Ei trebuie să dobândească cunoştinţe tehnice la cel mai înalt nivel.

Scrie un comentariu