Facebook

În contexul preluării președinției Consiliului UE…

Sursa: Cristian Bușoi

În contexul preluării președinției Consiliului UE de către România, am analizat, ieri, la Strasbourg, împreună cu comisarul pentru Sănătate, domnul Vytenis Andriukaitis, prioritățile pe care țara noastră ar trebui să le aibă odată cu preluarea acestui mandat important. Am fost plăcut surprins să aflu că domnia sa cunoaște bine situația din sistemul medical românesc și am concluzionat că de pe agenda României nu trebuie să lipsească: lupta împotriva infecțiilor intraspitalicești, împotriva hepatitelor virale, a cancerului și a bolilor cardiovasculare. România trebuie să aibă un plan de acțiune centrat pe pacient, la elaborarea căruia să se implice activ atât medicii, cercetătorii și specialiștii în Sănătate, cât și toți factorii de decizie din domeniile conexe.

O altă temă importantă pe care am abordat-o în discuția cu comisarul Andriukaitis a fost proiectul de regulament pentru Rețeaua Europenă de Evaluare a Tehnologiei Medicale (HTA). Organismele HTA evalueză efectele terapeutice și potențialele efecte secundare ale medicamentelor, echipamentelor medicale, terapiilor nou intrate pe piață, în raport cu cele deja existente. HTA oferă apoi factorilor de decizie politică informații bazate pe dovezi, pentru ca aceștia să poată formula politici de sănătate eficiente, rentabile și orientate spre pacient.

În calitate de raportor din partea grupului PPE în Comisia ITRE pentru acest regulament, susțin inițiativa Comisiei Europene de a avea o procedură mai eficientă la nivel european, cu acces mai rapid al pacienților la inovație și cu mai puține disparități între țările UE.

Scrie un comentariu