Blog

Goana după al doilea mandat

Sursa: Sorin Roșca Stănescu

Goana după a doilea mandat

Domnul Klaus Iohannis își pregătește terenul pentru un al doilea mandat. În legătură cu această intenție nu există nici un semn de întrebare. Dar ce șanse are? Este momentul în care putem încerca să punem în balanță atât așii pe care-i are în mânecă, cât și ceea ce îl defavorizează. Să vedem ce iese dintr-o asemenea analiză.

Momentul în care actualul președinte decide că trebuie să înceapă să transpire pentru un al doilea mandat, este bine ales. Îi rămâne suficient timp pentru a valorifica o serie întreagă de atuuri pe care le are dar și pentru a-și corecta erorile. Din această perpectivă, are un avantaj în raport cu oricare alt competitor.

Un al doilea avantaj rezidă în așa numita masă inerțială existentă în politică în general și în politica românească în special. Cetățenii preferă să pună în funcție o persoană cunoscută, care a mai exercitat o dată cele mai înalte atribuțiii și care oferă garanții că poate fi recunoscută ca atare și pe plan extern.

Dincolo de ceea ce numim masă inerțială, un președinte în funcție are indiscutabil o serie de atuuri pentru a influența în interesul său, nu neapărat în mod ilegal, rezultatul alegerior. Studiourile de televiziune îi sunt deschise, poate să facă în mod elegant publicitate mascată până în toamna lui 2019, deci aproape doi ani de-acum  încolo, exercitându-și public toate acele prerogative care îl pot face popular. Va fi primul pe sticlă în raport cu oricine altcineva.

O a patra bilă albă cu care pleacă Iohannis în competiție este imaginea sa internă și externă. În plan intern, el apare ca un lider politic echilibrat, în general neconflictual, care s-a ferit să ocupe în mod agresiv spațiul public. Iar în plan extern, a dat câteva importante lovituri de imagine, prin cele trei întâlniri la vârf de la Washington, Berin și Paris, ceea ce începe să-i contureze aura unui lider dacă nu internațional, măcar regional. În plus, la fel cum tot printr-un calendar dinainte stabilit, Iohannis a beneficiat de aceste întâlniri aparent spectaculoase, în mod asemănător are șansa de-a deține în calitatea sa de șef de stat, chiar în anul electoral 2019, președinția Consiliului Uniunii Europene. Pentru alegătorii români, acest lucru contează. Este pur și simplu o șansă de care Klaus Iohannis a profitat și urmează să profite în mod onest și fără a-și aroga în mod ostentativ vreun merit. Aceasta îl transformă în beneficiar al unei simpatii publice.

 

Citiți mai multe AICI

Scrie un comentariu