Blog

Efectele neașteptate ale unei premiere postdecembriste: Premierul nu e și șeful partidului de Guvernămînt

Sursa: Ion Cristoiu

Prin demisia lui Victor Ponta din funcția de președinte al PSD și alegerea nestatutară a lui Liviu Dragnea ca președinte plin sub acoperire de președinte interimar, se înregistrează o premieră postdecembristă:
Premierul nu e și șeful partidului de Guvernămînt.

Pe la televiziunile de știri, liderii PSD, trecuți peste noapte de partea lui Liviu Dragnea, se întrec în a invoca drept precedent mandatul lui Nicolae Văcăroiu. Da, într-adevăr, la numirea sa, Nicolae Văcăroiu nu era nici măcar membru PSD și cu toate acestea a fost numit premier deși președintele PSD era Oliviu Gherman.

Da, dar cele două situații n-au nimic în comun:

Nicolae Văcăroiu a fost numit de Ion Iliescu, președintele României, dar în același timp și președintele PDSR în chip neoficial. Prin impunerea lui Nicolae Văcăroiu, Ion Iliescu a vrut să-și securizeze influența decisivă asupra partidului. Dacă premier ar fi fost președintele PSD, acesta din urmă ar fi căpătat o putere supărătoare pentru președinte, care voia să guverneze pe șest.
Conducerea PSD a acceptat din start șmecheria. Asta deoarece în partid nu se detașase o personalitate suficient de puternică pentru a pretinde rolul de premier. Adrian Năstase, la vremea respectivă în ascensiune, s-a mulțumit cu funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Oliviu Gherman a primit drept răsplată funcția de președinte al Senatului. Oricum, funcția de președinte al PSD era pentru el onorifică. Adevăratul președinte al PSD era Adrian Năstase. Dar Adrian Năstase era prea în debutul carierei politice pentru a rîvni la postul de președinte al PSD.
Situația de acum e net diferită:

Citește mai mult aici

Scrie un comentariu