Blog

Ce sa fie si ce sa nu fie viitorul premier

Sursa: Sorin Roșca Stănescu

PSD si ALDE merg cu o propunere la presedintele Klaus Iohannis. Si, pentru a pune capat crizei, majoritatea parlamentara intentioneaza sa vina cu o oferta valida. Desigur, prima conditie este ca persoana viitorului premier sa fie acceptata atat de catre presedinte, cat si de catre cei mai multi parlamentari. In prealabil, trebuie acceptata de partid. In ciuda acestui rationament simplu, viitorul premier presupune si multe alte calitati. Precum si absenta multor defecte. Sa le luam pe rand.

Presedintele Klaus Iohannis, care, conform Constitutiei, are painea si cutitul, a pus trei conditii. Rezonabile. Candidatul sa nu fie condamnat penal. Sa fie un bun manager. Sa poata fi sustinut de o majoritate parlamentara. Dar persoane cu asemenea insusiri sunt nenumarate. Ce defineste totusi profilul unui viitor premier bun?

Calitatile sale manageriale sa fi fost puse la incercare in domenii dificile. Si sa fi avut cat de cat legatura si cu administratia publica centrala sau locala. Asemenea conditii sunt importante pentru intrarea, cat mai repede, in “paine” a viitorului premier. Sub aspect politic, viitorul premier este obligatoriu sa beneficieze, nu doar conjunctural, ci pe termen lung, de o sustinere reala a partidului. Personalitatea sa e obligatoiu, prin urmare, sa fie validata politic de catre cele mai multe dintre organizatiile partidului. Degeaba este persoana respectiva validata la solicitarea lui Liviu Dragnea daca, pe intreg parcursul mandatului de premier, nu se bucura de sustinerea reala a masei de activisti PSD. O asemenea sustinere, de fond si nu doar formala, este cu atat mai indispensabila cu cat programul de guvernare PSD este mai ambitios. In acest scop, este exclus ca un bun candidat sa fie importat din societatea civila. Adica sa aiba calitatea, reala sau declarata, de tehnocrat.

Citi’i mai multe AICI

Scrie un comentariu