Blog

Atmosfera de tristețe post coitum din Presa de dreapta de acum, amintind-o pe cea din 2000, mă face să cred că duminică vom asista la un triumf al PSD

Sursa: Ion Cristoiu

Carmen Vintilă, de la Evenimentul zilei, m-a sunat ca să-mi ceară, cum a făcut şi cu alţi comentatori politici, un prognostic pentru alegerile de duminică, 5 iunie 2016.
I-am răspuns că nu fac prognosticuri, pentru că:

N-am nici o dată de cercetare sociologică în care să cred pentru a putea avansa o profeţie despre rezultatul scrutinului local.
De regulă, sondajele care sînt date publicităţii (nu cele care nu se dau şi sînt folosite de partide pentru a-şi ajusta campania electorală) se înscriu printre mijloacele de manipulare a electoratului.
Anul acesta mai mult ca niciodată sondajele mi s-au părut instrumente de luptă electorală, îndeosebi între cei trei candidaţi ai Dreptei la Primărie: Nicuşor Dan, Cătălin Predoiu, Robert Turcescu.
Chiar şi prognosticul poate fi instrument de manipulare.
Dacă mai mulţi analişti dau drept sigur învins un anume candidat se conturează riscul ca alegătorii săi, convinşi că totul e pierdut, să nu se mai ostenească să meargă la vot.
Aşa cum am mai scris, din punctul de vedere al comportamentului mă tem de imprevizibilitate în cazul cîinilor, cititorilor şi alegătorilor.
Pînă la anunţarea rezultatelor oficiale nu poţi risca nici un prognostic.
Cu trei zile înainte de 16 noiembrie 2016, să mă fi tăiat şi tot n-aş fi crezut că Klaus Iohannis va recupera handicapul celor 10% procente din primul tur. Caz unic în postdecembrism, răsturnarea de scor de asemenea proporţii nu putea fi prevăzută de nimeni.
Cu excepţia Celor care au pus la cale Operaţiunea de plantare la Cotroceni a Raţei lor mecanice.
Dacă n-aş şti că trăiesc într-o ţară în care Noua Securitate e infinit mai puternică decît Securitatea lui Ceauşescu, m-aş grăbi să fac prognosticuri pe baza sondajelor şi stărilor de spirit.
Ştiu eu însă ce mai pune la cale Noua Securitate pentru duminică, 5 iunie 2016?

Joi, pe la prînz, cei de la PS News (un site pe care-l urmăresc) m-au invitat la un interviu despre locale, pe care urmează să-l dea vineri, 3 iunie 2016.
Nu pentru a-l recomanda cititorilor acestui blog am amintit de interviu (deşi ar merita să-l citească pe PS News), ci pentru iniţiativa simpaticilor redactori de la acest site de ştiri.
Ei au deschis un soi de registru de prognoze privind localele din București, în care au fost puşi să scrie punctaje toţi cei invitaţi la interviurile PS News.

Citeste mai multe aici

Scrie un comentariu